Hiába követeli vissza félmilliárdját az MVM

Vágólapra másolva!
Félmilliárd forintnak megfelelő összeget követel egy olasz-szerb cégtől a Magyar Villamos Művek, egyelőre hiába - írja a Figyelő. A pénzt még az előző vezérigazgató, Kocsis István idején adta kölcsön az MVM, állítólag egy szerbiai erőmű építésének előkészítésére.
Vágólapra másolva!

Hiába követeli kétmillió euró (mai árfolyamon több mint félmilliárd forint) visszafizetését a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egy olasz-szerb cégtől, az a felszólítás ellenére sem fizet - írja csütörtöki számában a Figyelő. A hetilap információi szerint az MVM még tavaly februárban adta kölcsön hat hónapra a pénzt a Milánóban bejegyzett, de alapítója, Ljubo Miskin révén szerb kötődésű Decotra Srl-nek, a cég azonban azóta sem fizette vissza.

A Decotrát a tárgyalásokon Miskin képviselte, de az MVM nevében is egy szerb férfi, Bojan Vuckovic járt el, a Figyelő meg nem nevezett forrásból származó információi szerint meghatalmazás nélkül. A lap szerint a kölcsönszerződést Kocsis István korábbi vezérigazgató írta alá, de az MVM-nél ma nem lelhetők fel a kölcsönösszeg folyósításának elemi feltételei: szerződések, cégkivonatok, tulajdoni lapok, jelzálog-dokumentumok.

A kölcsön célja az volt, hogy a pénzből projekttársaságot hozzanak létre a szerbiai Loznicában tervezett gázturbinás erőmű megvalósítására. Miskin fedezetként egy másik, a szerb cégnyilvántartás szerint a Decotra 100 százalékos tulajdonában álló cég, az Energetika Doo. loznicai ingatlanját ajánlotta fel. A kölcsönt már 2008 augusztusában vissza kellett volna fizetni, az MVM októberben küldte az első felszólítást - írja a Figyelő, amely szerint a Decotra újabb hathónapos hosszabbítást kért, de az MVM új vezetése - Kocsist tavaly márciusban menesztették - nem fogadta el.

A Decotrának idén májusig Magyarországon is volt képviselete: az Energetika Loznica Tanácsadó Kft. tulajdonosa a Decotra belgrádi leányvállalata, a Dekotra Inzenjering Doo. és egy ciprusi cég, a Clydena Limited volt. Idén májusban azonban a céget eladták egy magyar ügyvéd testvérpárnak, akik átkeresztelték Landbau Invest Kft-re, és a székhelyét is megváltoztatták.

Dekotra Inzenjering 50 százalékban a milánói anyacég, 50 százalékban pedig a Luxembourgban bejegyzett Power Investments International II SARL tulajdonában van. Utóbbi cég más, az MVM-hez kötődő offshore-ügyletekben is felbukkant: tavaly ennek a társaságnak utalták át például annak az 55,3 millió eurós kölcsönnek a jelentős részét, amelyet az MVM a vásárosnaményi erőmű építési költségeire adott kölcsön a Kárpát Energo Zrt-nek. Utóbbi céget eredetileg Kapolyi László szocialista képviselő cége, a System Consulting Zrt. alapította, de később az állami vállalatcsoport szerzett benne többségi részesedést.