Félmilliárd forintnak megfelelő összeget követel egy olasz-szerb cégtől a Magyar Villamos Művek, egyelőre hiába - írja a Figyelő. A pénzt még az előző vezérigazgató, Kocsis István idején adta kölcsön az MVM, állítólag egy szerbiai erőmű építésének előkészítésére.

Hiába követeli kétmillió euró (mai árfolyamon több mint félmilliárd forint) visszafizetését a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) egy olasz-szerb cégtől, az a felszólítás ellenére sem fizet - írja csütörtöki számában a Figyelő. A hetilap információi szerint az MVM még tavaly februárban adta kölcsön hat hónapra a pénzt a Milánóban bejegyzett, de alapítója, Ljubo Miskin révén szerb kötődésű Decotra Srl-nek, a cég azonban azóta sem fizette vissza.

A Decotrát a tárgyalásokon Miskin képviselte, de az MVM nevében is egy szerb férfi, Bojan Vuckovic járt el, a Figyelő meg nem nevezett forrásból származó információi szerint meghatalmazás nélkül. A lap szerint a kölcsönszerződést Kocsis István korábbi vezérigazgató írta alá, de az MVM-nél ma nem lelhetők fel a kölcsönösszeg folyósításának elemi feltételei: szerződések, cégkivonatok, tulajdoni lapok, jelzálog-dokumentumok.

A kölcsön célja az volt, hogy a pénzből projekttársaságot hozzanak létre a szerbiai Loznicában tervezett gázturbinás erőmű megvalósítására. Miskin fedezetként egy másik, a szerb cégnyilvántartás szerint a Decotra 100 százalékos tulajdonában álló cég, az Energetika Doo. loznicai ingatlanját ajánlotta fel. A kölcsönt már 2008 augusztusában vissza kellett volna fizetni, az MVM októberben küldte az első felszólítást - írja a Figyelő, amely szerint a Decotra újabb hathónapos hosszabbítást kért, de az MVM új vezetése - Kocsist tavaly márciusban menesztették - nem fogadta el.

A Decotrának idén májusig Magyarországon is volt képviselete: az Energetika Loznica Tanácsadó Kft. tulajdonosa a Decotra belgrádi leányvállalata, a Dekotra Inzenjering Doo. és egy ciprusi cég, a Clydena Limited volt. Idén májusban azonban a céget eladták egy magyar ügyvéd testvérpárnak, akik átkeresztelték Landbau Invest Kft-re, és a székhelyét is megváltoztatták.

Dekotra Inzenjering 50 százalékban a milánói anyacég, 50 százalékban pedig a Luxembourgban bejegyzett Power Investments International II SARL tulajdonában van. Utóbbi cég más, az MVM-hez kötődő offshore-ügyletekben is felbukkant: tavaly ennek a társaságnak utalták át például annak az 55,3 millió eurós kölcsönnek a jelentős részét, amelyet az MVM a vásárosnaményi erőmű építési költségeire adott kölcsön a Kárpát Energo Zrt-nek. Utóbbi céget eredetileg Kapolyi László szocialista képviselő cége, a System Consulting Zrt. alapította, de később az állami vállalatcsoport szerzett benne többségi részesedést.