Bokros csak egy csepp volt a pohárban az MDF-szakadároknak

Vágólapra másolva!
Több MDF-es még koccintani sem voltak hajlandó Bokros Lajos sikerére, de a pártból tömegesen kilépők számára a liberális közgazdász feltűnése csak egy ok volt a sok közül. A távozók elégedetlenek azzal, ahogy szerintük Dávid Ibolya és szűk stábja elszakadt az antalli iránytól. A kilépők szerint tovább fogyatkozik majd a tagság, az MDF viszont azt közölte: mindössze arról van szó, hogy egyesek még egy utolsót akarnak rúgni a pártba.
Vágólapra másolva!

Elégedetlenség és mozgolódás jellemzi belül az MDF-et, míg az elmúlt időszakban kilépett vagy kizárt tagok már javában szervezkednek és megpróbálnak új kereteket találni a folytatáshoz - így jellemezték a Magyar Demokrata Fórum aktuális állapotát az [origo]-nak nemrég kivált, illetve a távozáson még vacilláló pártagok. Abban valamennyien egyetértettek, hogy Antall József rendszerváltó pártja egy elhibázott irányváltás eredményeképpen "már nem ugyanaz", csak abban tértek el a vélemények, hogy kinek mi volt az utolsó csepp a pohárban.

A párton belüli szakadozás kívülről is egyértelműen látszik az elmúlt hetekben zajló kilépési hullámból: a főváros II. kerületi szervezetéből több mint húszan léptek ki egyszerre, lemondott a Békés megyei, a békéscsabai, a gyulai és a mezőkovácsházi szervezet elnöke, ahogy távozott a Csongrád megyei elnök is. Az MDF mosonmagyaróvári szervezete kollektíven tudatta, hogy felfüggesztik tevékenységüket, amíg a párt elnöke, Dávid Ibolya és képviselője, Herényi Károly nem tisztázza magát az ügyészségi gyanú alól az adatgyűjtési ügyben, mire Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője azzal reagált: nincs felfüggesztett tagság, ezért úgy tekintik, hogy a városi szervezet tagjai nem kívánnak tovább a párt keretei között politizálni.

Utoljára kedden Német Gábor, a párt XI. kerületi elnökségi tagja jelentette be távozását, keményen bírálva pártját, de az [origo]-nak egy másik fővárosi kerületi szervezet tagja is arról beszélt, hogy náluk többen fontolgatják jelenleg a kilépést. Abban maradtak, hogy a nyári szünet után, ősszel együtt hoznak erről döntést, és ha úgy alakul, kollektívan lépnek ki, ahogy a II. kerületiek is tették - magyarázta a névtelenséget kérő MDF-es.

Irányváltás, plusz Bokros

Már két-három éve tart az MDF-ben egy rossz irányváltás Dávid Ibolyának és szűkebb környezetének köszönhetően, így mára "ez már nem az a jobboldali konzervatív párt, ami volt" - mondta a kiválási dömping okairól Porkoláb Mátyás, az MDF II. kerületi szervezetének elnöke, aki július elején távozott huszonnégy társával együtt a pártból. Az ideológiai váltásnak a végpontját szerinte a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere, Bokros Lajos feltűnése jelentette. "Így mára nem látom azt a pártot, amelynek 21 évig tagja voltam, egy olyan szervezetet látok jelenleg, amelynek Bokros az ikonja" - fogalmazott Porkoláb.

Az MDF tavasszal Bokros Lajos korábbi szocialista tárcavezetőt kérte fel, hogy vezesse a párt listáját a június 7-i európai parlamenti választáson. A meglepő húzással a párt a voksoláson - felülről súrolva az öt százalékos határt - 5,31 százalékot (153 ezer szavazatot) szerzett, amely egy mandátumot ér, így Bokros a párt színeiben kijutott Brüsszelbe.

"Bokros jelölése a végletekig megosztottá tette a pártot, nagyon komoly ellenérzéseket szült" - mondta Takács Péter, a Békés megyei és békéscsabai szervezet nemrég távozott vezetője. Szerinte Bokros listavezető helyét utólag sem igazolja, hogy végül a pártnak sikerült mandátumot szereznie. "Annyit vitt, amennyit hozott, különben sem nevezhető túl nagy sikernek, hogy öt év után ugyanúgy öt százalékon áll a párt, pláne ilyen feltételek mellett" - mondta a kiugrott MDF-es politikus arra utalva, hogy szerinte a kormányzó MSZP mélyrepülése miatt ellenzéki pártként sokkal jobban ki lehetett volna bővíteni a párt bázisát.

Szabó Miklós, a mosonmagyaróvári szervezet tagja, a város ugyanilyen törésnek tartja Boross távozását. "Mióta az erózió megindult, sok jó embert elveszítettünk, nemcsak a kilépőkkel, de azokkal is, akiket perifériára szorítottak" - jegyezte meg.

Boross Péter volt miniszterelnök júniusban szakította meg a kapcsolatot az MDF vezetésével, miután hiába kérte az elnökségtől a pártból történő kizárások mellőzését. A párt egykori meghatározó politikusa szintén a politikai irányváltást rótta fel a párt vezetésének, mint fogalmazott: "az út, amelyen jártok, számomra vállalhatatlan".

Megrendült hit és Almássy-ügy

A mozgolódáshoz hozzájárult a botrányos Almássy-ügy is: a pártelnökségért harcba szálló Almássy Kornélt ősszel kizárták az MDF-frakcióból, majd törölték párttagságát, miután kirobbant az adatgyűjtési ügy. Dávid Ibolya tavaly ősszel nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amely szerinte azt bizonyítja, hogy Almássy kezdeményezésére rá és pártájára nézve terhelő adatok gyűjtésével bízták meg az UD Zrt.-t. Almássy viszont azt állította: megzsarolták, hogy ha nem mond le az elnökjelöltségéről és az MDF-tagságról, belekeverik "a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba".

A politikus végül visszalépett, Dávid Ibolyát nagy többséggel választották elnöknek, az ügyészség azonban nem az MDF elnök feljelentése, és a bemutatott CD-k alapján indított eljárást, hanem éppen ellene az adatok nyilvánosságra hozása miatt. Almássy kizárása után még tovább tudott élni az MDF-frakciója, de végül március közepén Csáky András kilépésével véglett megpecsételődött a parlamenti képviselőcsoport sorsa. (A frakció felbomlásáról szóló cikkünket itt elolvashatja.)

Gyűlés ültetési rendben

Az [origo]-nak nyilatkozó, nemrég kilépett MDF-esek kivétel nélkül azt állították: a sok felhalmozódó sérelem után a párt június 20-i országos gyűlése tette be a kaput. "A gyűlés maga a demokrácia megcsúfolása volt" - fogalmazott Porkoláb Mátyás, a volt II. kerületi elnök, aki szerint a tanácskozás előtt sokan "titokban abban reménykedtek, hogy itt a vidéki küldöttek végül a sarkukra állnak".

Az országos gyűlés a bizalmi szavazáson - 182 igen, 72 nem és 20 tartózkodással - támogatta Dávid Ibolyát, illetve az elnökséget, a szavazás azonban nyílt volt, ráadásul a küldötteket megyénként csoportosítva ültették le. A voksolás után ezért sokan felháborodva otthagyták az ülést, és az MTI-nek már akkor arról beszéltek, hogy a pártvezetés az ültetéssel akarta felmérni, hogy melyik megye áll mellette. Porkoláb Mátyás is a távozók közt volt, miután nem ment át az ügyrendi javaslat, hogy inkább titkosan szavazzanak a párt vezetéséről.

Forrás: MTI
Gyűlés, ülésrendben

Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője közvetlenül a gyűlés után tagadta, hogy bármi jelentősége lett volna a megyék szétültetésének, a tiltakozásképpen távozó küldöttekkel kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy egy demokratikus pártban a többségi döntés az irányadó. Az MDF-nél szokatlan nyílt szavazást, mint mondta, a párt alapszabálya lehetővé teszi. Takács Péter szerint azonban egyszerűen arról van szó, hogy Dávid Ibolya és köre nem merte bevállalni a titkos bizalmi szavazást. "Akár azt is mondhatnánk, hogy nyíltan szavaztatni ilyen kérdésről Antall József pártjában illetlenség" - jegyezte meg.

Takács Péter szerint a gyűlésen "nem lehet nem észrevenni", hogy Bokros Lajos egyre nagyobb hatalommal bír az MDF-ben. A párt európai parlamenti képviselője - aki amúgy nem is tagja az MDF-nek - elsőként szólalt fel, és "gyakorlatilag elnöki beszédet tartott arról, hová tart a párt, és kivel lép majd szövetségre" - mondta. Még ő maga is kimondta, hogy ehhez talán nem lenne joga, de ez erkölcsileg indokolt - emlékezett Bokros beszédre az egykori párttag.

Sokan már ki sem lépnek

A kevesebb mint három héttel ezelőtti országos gyűlés óta így felgyorsultak a kilépések a pártból. "Most jött ki az az óriási feszültség, ami már jó ideje gyűlik" - indokolta a névtelenséget kérő fővárosi MDF-es. Szerinte ráadásul sokan vannak, akik - ha formálisan nem is jelentik ezt be - valójában szintén elfordultak a párttól, és teljesen inaktívak. Ezt megerősítette kérdésünkre Porkoláb Mátyás, a távozó II. kerületi elnök is, aki több olyan emberről tud, aki "kilépettnek tekinti magát, még ha nem is vállalja fel az ezzel járó procedúrát". Hozzátette: a benn maradók egy része csak az életkora miatt nem adja fel hosszú párttagságát, náluk az 55 fős kerületi szervezetből 25-en léptek ki, a benn maradók közt van, aki 91 éves. "Kérdés, hogy ki fogja segíteni a kampányban a pártot" - jegyezte meg.

Az MDF vezetése viszont nem aggódik emiatt, többször megismételték, hogy több a belépő új tag, mint ahányan távoznak. Az [origo]-nak nyilatkozó vidéki és fővárosi politikusok viszont valamennyien azt mondták: utoljára a 2006-os választások után volt belépési hullám, akkor valóban sokan kopogtattak a parlamenti öt százalékos küszöböt ismét megugró pártnál. Az utóbbi időben viszont semmi jelét nem tapasztaltuk, hogy egyre többen akarnának belépni, de nyilván biztosan mind magánál Herényi Károlynál jelentkeznek - jegyezte meg ironikusan Takács. Egy névtelenséget kérő párttársa hozzátette: "elég elgondolkodni: ennyi botrány után mégis ki akarna pont most csatlakozni".

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője is kitartott amellett, hogy sok új tagra számíthatnak, kérdésünkre azt ígérte, az erre vonatkozó pontos adatokat az ősszel hozzák nyilvánosságra. Hozzátette ugyanakkor, ennek "a számháborúnak semmi értelme, mert a minőség a fontos, az, hogy egy párt hogyan képviseli a választókat".

Nyugodt a párt országos választmányának elnöke is. Az MDF történetét végigkísérik a hasonló kiválások, ezért a pártban már rezzenéstelen arccal, béketűrően fogadjuk az ilyesmit - mondta az [origo]-nak Makay Zsolt. "Ugyanaz a felhajtás, vészharang-kongatás, ugyanaz a szerintük tömeges távozás, miközben valójában most is csak azok hagyják el a pártot, akik számára elfogytak a politikai lehetőségek az MDF-ben" - tette hozzá. Azt mondta, hogy a párt - ahogy eddig is - túl fogja élni ezt az időszakot, főleg, mert szerinte is háromszor annyian érdeklődtek csak a június 20-i ülés óta, mint ahányan elhagyják a szervezetet. Makay szerint ezért a párt stratégiájában nincs változás, készülnek továbbra is a 2010-es választásokra.

Kerék-Bárczy sszerint az utóbbi hetekben kilépők "még egyet-kettőt belerúgnak" a szervezetbe, pedig már látványosan nem vettek részt a választási kampányban sem. Ezt az [origo]-nak nyilatkozó, kilépett politikusok valamennyien tagadták, sőt, még a távozáson most gondolkodó kerületi tag is azt mondta: sokan éppen hogy megvárták az EP-választást döntésükkel. "Nem akarták, hogy ujjal lehessen mutogatni, mondván, ezen múlt az eredmény. Sokat dolgoztunk a kampányban olyanok, akik közben nem értettünk egyet Bokros jelölésével" - mondta. "Jellemző, hogy a választás éjszakáján nem vittünk pezsgőt, úgy voltunk vele, bárhogy alakul az eredmény, nem lesz minek örülni" - tette hozzá.