Kocsis hetek múlva nyilatkozik tisztességéről

Vágólapra másolva!
Leghamarabb két hét múlva nyilatkozhat a BKV felügyelőbizottsága előtt a cég vezérigazgatója, Kocsis István arról, hogy mi igaz a korábban általa vezetett kétes MVM-ügyletekről megjelent hírekből. Kocsist a főpolgármester kérte a nyilatkozattételre, a felügyelőbizottság azonban a héten nem ülésezett, jövő héten pedig Kocsis külföldön lesz.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csak két hét múlva nyilatkozhat a BKV felügyelőbizottsága (fb) előtt Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója a számára kínos ügyekkel. Székely Gábor, a testület elnöke az [origo] érdeklődésére azt mondta, hogy az elmúlt héten az fb nem tartott ülést, a jövő hét szerdára tervezett ülésen pedig Kocsis nem jelenik meg, mert külföldön lesz. A pontos időpontot még egyeztetni kell az fb tagjaival - mondta Székely.

A főpolgármesteri kabinet hétfői döntése szerint arról kell nyilatkoznia, hogy igazak-e azok a hírek, melyek szerint a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) az ő vezetése alatt szabálytalan tranzakciókkal jelentős összegeket juttatott külföldi offshore cégeknek, illetve ha nem, akkor milyen jogi lépéseket tett a híresztelések ellen (az egyik ilyen ügyletről, egy olasz-szerb-cégnek nyújtott kétmillió eurós hitelről korábbi cikkünkben olvashat). Kocsis kedden közölte, hogy pert indít több lap ellen a róla szóló cikkek miatt.

Kocsis Istvánt - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök utasítására - tavaly márciusban menesztették az MVM éléről. Távozása után a cégnél belső vizsgálatok indultak, amelyek "a szokásostól eltérő", illetve "aggályos" tranzakciókra hívták fel a figyelmet, amelyek során több tízmilliárd forint vándorolt ismeretlen tulajdonosi hátterű cégekhez.

A gyanús ügyek - amelyekről elsőként az Index számolt be - miatt az MVM új vezetése feljelentést tett. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, de ennek részleteiről egyelőre nem nyilatkoznak.