Retkes Attila az SZDSZ új elnöke

Vágólapra másolva!
Retkes Attilát választották meg vasárnap az SZDSZ elnökének a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén. Az új elnök győzelmi beszédében szavahihető SZDSZ-ről beszélt, Kóka János frakcióvezetőt pedig felszólította, hogy minél hamarabb mondjon le, de Kóka nem hajlandó távozni. Retkes bocsánatot kért többek között a korrupciós ügyekért, a határon túli magyarság elhanyagolásáért, valamint a párt egyes vezetőinek arroganciájáért.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ vasárnapi rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén Retkes Attilát választották meg a párt új elnöknek. Retkes Attila 228 voksot kapott, Badacsonyi Szabolcsra 106-an, Weinek Leonárdra 72-en szavaztak. A küldöttgyűlésen 448 küldött regisztrált, 442-en vették fel a szavazólapot, közülük 406 volt érvényes.

A rendkívüli küldöttgyűlésen megválasztották a párt ügyvivői testületének 12 tagját is. Boruzs András, a szavazatszámláló bizottság elnöke közölte, hogy a 451 regisztrált küldöttből 343-en adtak le érvényes voksot. Az ügyvivők névsora: Badacsonyi Szabolcs, Grószné Krupp Erzsébet, Horváth Tibor, Ikvai-Szabó Imre, Kiss Róbert, Molnár Margit, Polai Zoltán, Szabadai Viktor, Szentkuti Károly, Skaliczky Andrea, Tóth Róbert és Weinek Leonárd. Az új ügyvivők közt nincs egyetlen parlamenti képviselő sem.

Az elnökválasztáson harmadik helyen végzett Weinek Leonárd zuglói polgármester vasárnap késő délután bejelentette, lemond ügyvivői posztjáról, és kilép az SZDSZ-ből. Döntését közleményében azzal indokolta, hogy szerinte az SZDSZ-en belül sem szervezeti, sem politikai szempontból nincs esély a megújulásra. "A mostani választás nemhogy felszámolta volna a szekértáborok közötti harcot, hanem még jobban kiélezte azt" - írta Weinek.

Kóka nem mond le

Győzelmi beszédében Retkes azt mondta, hogy 180 fokos fordulatra van szükség az SZDSZ-ben, szerinte szerethető, gyakorlatias, szavahihető SZDSZ-re van szükség. Az új elnök közölte: a korrupciónak még az árnyékára is le fog csapni, még akkor is, ha az ügyben egy nagy érdemeket szerzett, régi SZDSZ-es lenne érintett.

Tudósítónk szerint az elnök nagy tapsot kapott, amikor bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új frakcióvezetőt fog javasolni Kóka János helyett. Retkes beszédében fel is kérte Kókát, hogy minél hamarabb mondjon le. Ezt követően szimpátiaszavazást tartottak Kókáról, annak ellenére, hogy a frakcióvezető személyéről a küldöttgyűlés nem dönthet. A többség Kóka ellen szavazott, a voksokat azonban - tudósítónk jelentése szerint - nem összesítették. Kóka János - miután szavazott az ügyvővi testület tagjaira - elhagyta a küldöttgyűlés helyszínét - jelentette tudósítónk.

Retkes Attila beszéde a megválasztása után

"Nem mondok le, és a frakció is marad" - mondta később az MTI-nek Kóka, aki szerint a küldöttgyűlés hangulata és Retkes beszéde miatt "sorozatban fognak kilépni" a pártból a tagok. A frakcióvezető szerint a lényeget tekintve nem sok minden változott, mert eddig az előző elnök támadta sorozatosan a frakciót, ezután pedig Retkes fogja. "Úgy látom, hogy politikai szempontból sem történt változás. Továbbra is a frakció az egyetlen működőképes testületünk, és a válságkezelésnek is folytatódnia kell" - mondta Kóka.

Retkes bocsánatot kért

Az új pártelnök első sajtótájékoztatóján azt mondta, négy dologért is bocsánatot kér a magyar társadalomtól: a korrupciós ügyekért, hogy nem foglalkoztak a magyarság sorskérdéseivel és a határon túli magyarokkal, hogy magára hagyták a vidékieket és beskatulyázták magukat a belvárosi értelmiségi párt szerepébe, illetve a párt egyes vezetőinek arroganciájáért és agressziójáért.


Képgalériáért kattintson a képre!

Ezekért a hibákért Retkes szerint az SZDSZ eddigi összes vezetője felelős. Azt mondta, mérsékelt, szabadelvű, nemzeti SZDSZ-t akar, és a pártot korszerű országos középpárttá akarja fejleszteni a vidéki szervezetek újjászervezésével. Közölte: fel van készülve arra, hogy megtámadják az eredményt, de szerinte nincs olyan bíróság ma Magyarországon, ami ne ismerné el legitimnek a vasárnapi küldöttgyűlést. Az új elnök szerint Kóka vállalhatatlan politikus, utódját a következő hetekben nevezi meg. Szerinte a frakcióban számos alkalmas ember van a posztra.

Demszky Gábor főpolgármester a küldöttgyűlés délutáni vitájában azt mondta: minden olyan szabad demokrata politikusnak félre kell állnia, aki eddig meghatározta a párt országos politikáját. A főpolgármester azt mondta: sajnálja, hogy Kóka a küldöttek által megerősített kérés ellenére sem mondott le a frakcióvezetőségről. Demszky bejelentette azt is, hogy jövőre nem indul újra a főpolgármesteri tisztségért.

Fodor elbúcsúzott

A fővárosi Material Event Centerben tartott küldöttgyűlés Fodor Gábor leköszönő elnök beszédével indult. Fodor többek között arról beszélt, hogy az SZDSZ-ben kisgazda obstrukció és rombolás zajlik. Szerinte az SZDSZ-nek kísérletet tenni a válságból való kilábalásra. Ez pedig akkora feladat, hogy nem bír el további belháborút.

Fodor Gábor búcsúbeszéde

Fodor szerint az SZDSZ tíz éve tartó szétmorzsolódásában nem csak neki, hanem másoknak is felelőssége van. "Szembe kell néznünk azzal, hogy hosszú évek sodródása, rossz politikai döntések sorozata vezetett idáig, amelyek lépésről lépésre gyengítették az SZDSZ hitelét" - közölte. Példaként a D-209-es ügyet, a száznapos program megszavazását említette. Konkrétumok nélkül Fodor azt mondta: az SZDSZ-hez köthető korrupciós ügyek szintén súlyos terheket rótt a pártra.

Ezt követően a három elnökjelölt külön-külön beszélt. Tudósítónk szerint Badacsonyi felszólalása előtt egy zenés fotómontázst vetített le. Ebben megjelent egy kép egy sírról, amire az volt írva, hogy az SZDSZ 2009-ben halt meg. A kép hirtelen szétrobbant, felcsendült az ABBA Waterloo című száma, és vidámabb képekre váltott a montázs. Badacsonyi szerint ez kifejezi a párt előtt álló két utat. Weinek Leonárd szintén kiemelte a párt által elkövetett hibákat, majd azt fejtegette, hogy az SZDSZ-nek nemzeti politikát kell folytatnia.

Törésvonalak

Az SZDSZ azért tartott tisztújítást, mert Fodor Gábor a kudarcot hozó június 7-i európai parlamenti választás után lemondott elnöki tisztségéről. Retkesen kívül még Badacsonyi Szabolcs és Weinek Leonárd indult az elnöki posztért. A párton belüli törésvonalakról korábban Bőhm András SZDSZ-es képviselő azt mondta: Retkes Demszky Gáborhoz és a fővárosi körökhöz, Badacsonyi Szabolcs pedig Kóka Jánoshoz áll közel.

Körkérdés az SZDSZ jövőjéről

Az ellentét lényege, hogy kik azok, akik érdekeltek a kormány hatalmon tartásában - ez a Kóka-tábor -, illetve kik azok, akik egy előre hozott választással sem járnának rosszul. Utóbbi a fővárosi tábor, ez a logika pedig azon alapul, hogy ha hamarabb történnek az országgyűlési választások, akkor a Fidesz már elkophat annyira a jövő őszi önkormányzati választásig, hogy ne nyerjenek túl nagy arányban.

Igaz, előre hozott választásokat Retkes hivatalosan nem akar. Bár korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem szabad támogatni a Bajnai-kormányt, később finomított, és azt mondta, a válságkezelés támogatása szükséges. Retkes korábban az [origo]-nak úgy fogalmazott, szekértáborok nélküli SZDSZ-t akar, ahol nincs olyan kifejezés, hogy "fodorista" és "kókista". Ennek ellentmond, hogy már győzelmi beszédében is jelezte, Kókát el akarja mozdítani a frakció éléről.

Szabálytalan lehet

A vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlést a párt jószolgálati és etikai bizottsága (JEB) szerint szabálytalanul hívták össze. A testület szerint így a vasárnapi küldöttgyűlésen hozott döntések és határozatok is szabálytalanok lesznek.

A bizottság szerint azzal, hogy az SZDSZ országos tanácsa (ot) a küldöttgyűlés összehívásakor nem döntött a küldöttválasztás időrendjéről, sőt a tavalyi küldötteket tekintette újra küldöttnek, megsértette a párt alapszabályát. Ha egy tag vagy az ügyészség megtámadja a tisztújítási határozatot bíróság előtt, a bíróság a szabálytalanság megállapítása mellett azt megsemmisítheti - írja a jelentés.

Szerdán az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) megvizsgálta a küldöttgyűléssel kapcsolatos kétségeket, végül arra jutottak, hogy azt változatlan formában meg kell tartani. A JEB szerint ez önmagában csak egy politikai vélemény, jogilag nem teszi szabályossá a küldöttgyűlés összehívását és megtartását.

Fodor pénteken bejelentette, hogy az őszi ülésszak kezdetétől parlamenti mandátumáról is lemond. "Nem kívánok egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni" - mondta Fodor Gábor. Kóka János frakcióvezető úgy reagált: Fodornak már tavaly szeptemberben le kellett volna mondania, most pedig elég lett volna, ha azt mondja, "lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ".