Újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom

Vágólapra másolva!
Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója bejelentette a betiltott Magyar Gárda mozgalom újjáalakulását. A Magyar Gárda betiltása és a múlt heti tüntetés feloszlatása miatt összehívott demonstráción több ezren vettek részt. A Jobbik EP-képviselői bejelentették, függetlenként dolgoznak majd az Európai Parlamentben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Gárda mozgalom újraalakulását jelentette be Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, választmányi elnöke szombaton a Szabadság téren, majd a Magyar Gárda Egyesület alapító tagjainak egyenruhát adott át. A Magyar Gárda betiltása és a múlt heti tüntetés feloszlatása miatt összehívott demonstráción több ezren vettek részt, a rendezvény rendbontás nélkül ért véget.

A Magyar Gárda Egyesületet feloszlatta a bíróság, a Magyar Gárda Mozgalom népmozgalomként újult meg - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Független Hírügynökség tudósítása szerint. Vona szerint a Jobbik kormányzásra készül.

Vona gárdista ruhában menne a parlamentbe

Miután ő is felvette a gárdista mellényt, azt mondta, hogy ha bekerülnek a parlamentbe, az első napon ezt fogja viselni és akkor törvényjavaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé, hogy jogszerűen működhessen a Magyar Gárda mozgalom.

"Folytatjuk jogi harcunkat a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ellen, nem a gárda, hanem a cigánybűnözők, a Kendermag Egyesület, a multinacionális cégek és az izraeli felvásárlók, valamint a kormány keltenek félelmet a magyarokban" - mondta Vona Gábor.

A mozgalomhoz csatlakozott, és a helyszínen egyenruhát öltött Für Lajos volt honvédelmi miniszter, aki a XX. századi történelem és a magyarság legnagyobb csodájának nevezte a Magyar Gárda mozgalom létrejöttét.

Morvai az EP-be viszi a gárda ügyét

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője a nagygyűlés előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az Európai Parlamentben minden képviselőnek eljuttat egy 15 perces felvételt tartalmazó DVD-t, amelyen a 2006. október 23-ai, az idei március 15-ei és a múlt szombati Magyar Gárda demonstrációján történt rendőri intézkedések láthatóak.

Múlt szombaton az Erzsébet téren a Magyar Gárdát betiltása ellen és a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György mellett tüntetettek a gárdisták. A tüntetést rohamrendőrök könnygázzal oszlatták fel, 216 embert előállítottak, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét.

Forrás: MTI

A Magyar Gárda Egyesületet a Fővárosi Bíróság 2008. december 16-án oszlatta fel, az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon helybenhagyta július másodikán. A Gárda az elsőfokú bíróság döntése ellenére is zavartalanul tartott gyűléseket. A vezetők arra hivatkoztak, hogy az Egyesület és a Mozgalom nem ugyanaz, a gyűléseket pedig a Mozgalom tagjai tarják. Az ítélőtábla azonban az ítélet indoklásában erre utalva azt mondta: a Mozgalom az Egyesület szerves része, a döntés tehát a mozgalomra is kiterjed.

Az ítélőtába szerint a Gárda korábbi vonulásai helyszínéül szándékosan olyan településeket választott, ahol nagy volt a társadalmi feszültség. Az ítélet szerint a felvonulások kirekesztésre és gyűlöletkeltésre alkalmasak voltak. A bíróság szerint a gárdisták egyenruhája, a felvonulásokon elhangzó beszédek önmagukban belefértek volna a gyülekezési szabadságba, együttesen azonban alkalmasak voltak a félelemkeltésre. A demonstrációk pedig tovább élezték a településeken uralkodó társadalmi feszültségeket - mondta indoklásában a bíróság.