Tízezren határolódtak el interneten a Jobbiktól

Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt tízezer aláírás gyűlt össze a Nem az ÉN Nevemben mozgalom honlapján, amelyet az Európai Parlamentbe bejutott Jobbik elleni tiltakozásul indítottak civilek. Az aláírók azt jelentik ki, hogy őket a Jobbik három mandátumot szerzett politikusa nem képviseli.
Vágólapra másolva!

Tízezer aláírást gyűjtött össze egy hónap alatt az interneten a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM) nevű civil kezdeményezés, az aláírók nyilvánosan határolódnak el az Európai Parlamentbe (EP) három képviselőt juttató Jobbiktól. A Nem az ÉN Nevemben elnevezésű akciót és annak céljait Zolnay János, az MMM egyik kezdeményezője mutatta be hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Az aláírók a következő kijelentéshez csatlakozhatnak a mozgalom internetes oldalán: "A Jobbik három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. De Morvai Krisztina, Balczó Zoltán és Szegedi Csanád engem, európai polgárt nem képviselnek". Az aláírók egyharmada arcképével is vállalta állásfoglalást.

A június 7-i EP-választáson a Jobbik 14,77 százalékot ért el, így három képviselőt küldhet Brüsszelbe. Zolnay elmondta: a mozgalommal nem akarják kétségbe vonni a választás eredményességét, érvényességét vagy eredményét. Szerinte a "felhíváshoz csatlakozó nemcsak utólagosan, a nyilvánosság előtt magyarázza meg választását - miszerint nem szavazott a Jobbikra -, hanem azt is kifejezésre juttatja, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalmat nem tekinti olyan pártnak, mint a többit, azaz a magyar politikai élet tiszteletre méltó szereplőjének".

Mint mondta, a Jobbik a választási eredményét tekintve középpárttá vált, amelyet szerinte részben a roma közösség ellen irányuló etnikai gyűlöletkeltésével érte el. Zolnay úgy vélte, a párt a politikai közösség létét tagadja, amelynek "legbrutálisabb jele" az, amikor a "magunkfajta-magukfajta" terminológiát használja. A "magukfajta" kifejezésnek mindenekelőtt erőteljes antiszemita és homofób tartalma van - mondta.

Kovács Éva a mozgalom egyik kezdeményezője elmondta: a tizenöt nyelvre lefordított kezdeményezéshez külföldiek is csatlakozhatnak, az üzenet nem kizárólag magyarokhoz szól. Más országok is kerültek hasonló helyzetbe - tette hozzá, ezért várják mindazokat, "akik szolidaritást szeretnének vállalni a szélsőségesek által megtámadott kisebbségekkel".

Az akció az immár húsz éves brit, Not In My Name nevű kezdeményezés mintájára indult el, amellyel szintén a szélsőséges politikusok ellen tiltakoznak. Az aláírásokat 2014-ig gyűjtik, amíg a képviselők mandátuma le nem jár.