Elkezdik irtani a Budapestet ellepő szúnyogokat

2009.07.15. 15:33

Ellepték a szúnyogok Budapestet, ami az ÁNTSZ biológusa szerint várható volt a Duna áradása után. Az első légi írtás szerdán várható, amely során a város északi és déli területein irtják a szúnyogokat. A kritikus állapotba került XXII. kerületben rendkívüli földi irtást is bevetnek, igazi felfrissülés augusztus első napjaira várható.

"A hatalmas árhullám után hatalmas szúnyoghullám érkezett, ami szinte törvényszerű. Most minden Duna-menti területen katasztrofális a helyzet. A XXII. kerületben spontán népharagot érzünk" - foglalta össze az aktuális fővárosi szúnyoghelyzetet az [origo]-nak Tajti László, a Közép-magyarországi ÁNTSZ biológusa. A kiértesítés és felkészülés után szerdán Budapesten, összesen 2000 hektáron kezdik meg a szúnyogok elleni légi, úgynevezett kémiai irtást.

Az irtás a város északi és déli részére terjed ki. Az északi területhez tartozik a Római part, a megyeri területek, az újpesti rész és a Margitsziget, határa Budakalász. A déli részhez a problémás XXII. kerület mellett Háros, Csepel, a Molnár sziget, Soroksár, a lágymányosi terület tartozik. Északi határa az egyetemi campus. Kérdésünkre, hogy miért nem irtanak a belvárosban, Tajti azt mondta, hogy a gócokra kell összpontosítaniuk, az olyan területeken, ahol "szétfújta a szél" - ilyen a belváros -, nem kezdhetik el "vadászgatni a szúnyogokat". Az ilyen helyekről szerinte természetes pusztulással fokozatosan kikopnak a szúnyogok.

Minden körülmény a szúnyogoknak kedvezett

A szúnyoginvázió az árvíz kötelező vonzata - mondja a biológus: "Bár tudom, hogy annak a nagymamának, aki két hétre kapta kölcsön az unokáját, és csukott ablaknál kell mesét olvasnia, nem nagy vigasz, de örüljünk, hogy az árvíznek mi csak a szúnyogját kaptuk". A szúnyogok szaporodásának a Duna magas tetőzése és az árhullám lassú apadása kedvezett leginkább, így hatalmas területen keltek ki a szúnyoglárvák. Ehhez jött a meleg és csapadékos időjárás kombinációja, a lakosság pechjére pedig a szélirány is eltért az uralkodótól és a tenyészőhelyekről a budai dombok felé vitte a szúnyogokat.

A légi szúnyogirtás megkezdése néhány napos előkészületet igényel, amely a hatóságok, önkormányzatok, méhészek kiértesítéséből áll. Addig is folyamatosan zajlik a földi irtás. Külön gondot okoz, hogy Budapest környékén technikailag lehetetlen a lárvákat irtani, mert megközelíthetetlen, vízügyi vagy természetvédelmi területen tenyésznek.

Noha a szúnyogok jelenlétét már napok óta érezni lehet, a légi irtás - ha az időjárás is megfelelő - csak szerdán indulhat. Tajti szerint azért nem lehetett korábban irtani, mert "el kell találni az optimális pillanatot". A légi módszerrel ugyanis csak a kifejlődött, szárnyra kelt példányokat tudják irtani, és mivel a szúnyogok kikelése hullámokban zajlik, nem lett volna sok értelme a hullám legelejére lecsapni.

Szeptember végéig minden hét első három napján megismétlik a földi szúnyogirtást a város legfrekventáltabb területein. A XXII. kerületben a héten rendkívüli földi irtást is bevetnek, és mintegy 9-10 nap múlva, július 28-29. körül még egy légi irtás várható. Nem lehet megjósolni, mikorra tűnnek el a szúnyogok - mondja Tajti -, de várhatóan augusztus első napjaiban a nagymamák ismét nyitott ablaknál olvashatnak fel az unokáknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK