Szüleivel és kiskorú gyerekével él együtt az a nő, akit azzal gyanúsít az ügyészség, hogy a Kóka János házára Molotov-koktél dobó csoport tagja volt. Az asszony ügyvédje szerint védence nem követte el azokat a bűncselekményeket, amivel gyanúsítják. A nő és két másik kedden őrizetbe vett férfi az ügyészség szerint tagja a Magyarok Nyilainak, a bíróság csütörtökön döntött előzetes letartóztatásba helyezésükről.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön azt a három embert, akiket terrorcselekmény gyanúja miatt vettek őrizetbe.

Az ügyészség kedden jelentette be, hogy őrizetbe vettek három, a Magyarok Nyilai nevű szervezettel kapcsolatban álló embert. A két férfit és egy nőt azzal gyanúsítják, hogy 2007-2008-ban részt vettek több országgyűlési képviselő háza elleni támadásban. (Erről itt olvashat részletesen.) 

Az előzetes letartóztatásról szóló döntés után dr. Pörzse Tamás, aki a kedden őrizetbe vett nő védelmét látja el, az [origo]-nak azt mondta: védence B. Beáta 40 év körüli, rendezett családi körülmények között él szüleivel és kiskorú gyermekével.

Jogi képviselője közölte: B. Beáta semmilyen pártnak nem tagja, büntetőjárás soha nem indult ellene, és jelenleg sem folyik ellene más ügy miatt. Pörzse azt mondta: védence nem követte el azokat a bűncselekményeket, amelyekkel gyanúsítják, abszurdnak tartja a terrorcselekmény gyanúját.

Az ügyészség az [origo]-nak elküldött közleményében azt írta, hogy a kedden őrizetbe vett nő részt vett a csoport kiképzésein, a támadások előkészítésében, valamint a Kóka János háza elleni támadáskor ő volt az elkövetők sofőrje.

Mindhárom csütörtökön előzetesbe helyezett gyanúsított esetében védőik fellebbezést nyújtottak be, a végzés nem jogerős - közölte a helyszínen az MTI-vel Pörzse. A két férfit és a nőt maszkos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta: a bíróság a gyanúsítottak szökése,  illetve a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el az előzetes letartóztatást.

Eddig kilenc olyan embert fogtak el, akiknek a gyanú szerint közük volt a Magyarok Nyilaihoz. Az ügyészség szerint az önmagát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező csoportot a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György hozta létre 2007 elején. A csoportot többek között azzal gyanúsítják, hogy 2007-ben Molotov-koktélt dobott Kóka János SZDSZ-es képviselő épülő házára, 2007-ben pedig rálőttek Hiller István oktatási miniszter házára.