Támadnak a szúnyogfelhők, enyhülés csak később várható

Vágólapra másolva!
A rendkívüli irtások ellenére tovább támadnak a szúnyogok Budapesten és az ország több pontján. Egy a Római-parton lakó férfi úgy érzi, mintha a Tisza-tó nádasa mellett élne, Pasaréten pedig egy biciklilakatolást akadályozott meg egy szúnyogfelhő. A hatóságok szerint amíg a Duna és a folyók árterén lévő pocsolyák nem száradnak ki, a lárvatenyészetekből folyamatosan jönni fog az utánpótlás.
Vágólapra másolva!

Az ország egyes területein nem ritka az óránkénti nyolcvan szúnyogcsípés - írta pénteki közleményében az Önkormányzati Minisztérium. Alig van olyan budapesti kerület, ahol a Duna áradása után ne jelentek volna meg szúnyogok: a II. kerületben például évekig egy kósza szúnyoggal sem lehetett találkozni, "most viszont lehetetlen lemenni naplemente után locsolni, olyan sok van" - mondta az [origo]-nak egy kerületi lakos.

Egy szintén II. kerületi fiatalember pedig arról számolt be, hogy csütörtök eset a Pasaréten alig tudta lezárni a biciklijét, mert szó szerint megtámadta egy szúnyogfelhő. A Margitszigeten a csütörtöki naplemente idején szintén csak folyamatos végtagmozgatásokkal lehetett elkerülni a csípéseket.

A Római-parton egy átlagos nyári szezonban is sok a szúnyog, most viszont alig lehet megmaradni a szabadban. "A Dunától háromutcányira katasztrofális a helyzet, este hét és kilenc között van a rajzás, egy perc alatt 3-4 találat éri az embert a kertben. Ilyenkor nem lehet kinn lenni, vacsorázni, locsolni. Olyan, mint egy nádas mellett a Tisza-tónál" - mondta egy háztulajdonos férfi.

Kelemen Erzsébet, az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének osztályvezetője [origo]-nak azt mondta, hogy továbbra is nagy szúnyoginváziót jelentenek a XXII. kerületből, pedig ott a héten már volt soron kívüli földi irtás, és pénteken a XII. kerület hegyi zöld területeiről, elsősorban Normafa és Csillebérc környékéről érkeztek telefonok. Kelemen szerint ezeket a területek mind vizsgálják.

Vidéken sem jobb a helyzet: Gödöllőn egy 20 hónapos kisfiú fején csütörtökön 11 csípést számoltak össze. Egy siófoki nő az [origo]-nak azt mondta, hogy este csak nyakig bebugyolálva tudtak kiülni a partra "az átlagosnál agresszívabban támadó szúnyogok" miatt.

Ahogy erről korábban az [origo] is írt, az ország több részén tapasztalható szúnyoginvázióért a nagy esőzések okolhatók. Az esőzések következtében dunai árhullám alakult ki, és az utána visszamaradt árterületek és pocsolyák kedveznek a szúnyogok szaporodásának.

Irtottak ugyan, de ez nem elég

Szerdán a kellemetlenségek enyhítésére Budapesten rendkívüli légi irtást végeztek mintegy 2000 hektárnyi területen, a csütörtöki tapasztalatok szerint ez azonban nem hozta meg a remélt enyhülést. "Egyetlen egy légi irtás nem hatásos, különösen, hogy rendkívüli helyzetről van szó" - magyarázta az okokat az [origo]-nak a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának munkatársa. Arra a kérdésre, hogy lehetne-e sűríteni a repülőgépes irtást, azt mondta, hogy az ÁNTSZ folyamatosan vizsgálja a helyzetet és ha szükségesnek ítéli meg, a tervezett 28-29-i rendkívüli légi ritkítást megelőzheti egy korábbi is. Ezt egyelőre nem rendelték el, egy rendkívüli légi irtást viszont terveznek az augusztus 20-i ünnepek előtt.

A földi irtások folyamatosan zajlanak - mondta az [origo]-nak Kelemen Erzsébet, aki szerint az enyhülésre azonban még várni kell. Ennek az az oka, hogy a Duna árterén lévő pocsolyák egyelőre nem száradtak ki, a lárvatenyészetekből folyamatosan kel ki az utánpótlás. Mint mondta, addig biztosan lesznek szúnyogok, amíg ezek a pocsolyák ki nem száradnak. Az ÁNTSZ korábban az [origo]-nak azt mondta, enyhülés legkorábban augusztus első hetére várható.

15-20 százalékkal több szúnyog a Balatonnál

Az átlagosnál 15-20 százalékkal több szúnyoggal találkoztak a balatoni csípésszámlálók - mondta az [origo]-nak Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára. Mint mondta, a növekedést múlt hét végétől észlelik. Csütörtöktől 7000 hektáron irtanak folyamatoson a levegőből, elsősorban esténként. Ezek, mint mondta, tervszerű irtások, ám ha folyamatos marad a kánikula, augusztus végén egy-két rendkívüli irtást is be lehet iktatni.

Forrás: afpmb.org

Kérdésünkre, hogy miért szaporodtak el a tóban a szúnyogok, azt mondta, hogy a Balatonba folyó körülbelül 34 patakban is lehettek áradások, amelyek hozzák magukkal a szúnyogokat is. A másik ok az, hogy bármilyen pontosan is igyekeznek a szezon előtt előre kalkulálni, mindig lehet váratlan lárvarajzás.

A Balatonnál a legtöbb szúnyog Nagy-berek környékén tenyészik, mivel ez természetvédelmi terület, ahol tilos az irtás. A települések közül Balatonberény környéke az egyik legérintettebb. Az invázió ellenére turisztikai visszaesésről nem értesültek a Balatonnál - mondta Lázár.

Szúnyogpénz

Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár az [origo]-nak májusban azt mondta, hogy az állam és az önkormányzatok felesben állják a szúnyogirtás költségeit, ami évente összesen átlagosan 200 millió forintra rúg. Ebből idén 96 millió forint állami támogatást terveztek, csak a Balatonra 25 millió forint jut. Budapesten a szúnyogirtást a Fővárosi Önkormányzat végzi az ÁNTSZ szakhatósági irányításával. A Fővárosi Önkormányzatnak arra is van lehetősége, hogy a Katasztrófavédelmi Alapból igényeljen támogatást. A főváros csütörtöki sajtóközleményében azt írta, hogy saját költségvetéséből valamivel több mint bruttó negyvenmillió forintot fordít erre a feladatra.

Az Önkormányzati Minisztérium sajtóosztályától az [origo] úgy értesült, hogy a kormány - a turisztikailag frekventált helyeken - és a főváros mostanáig több mint 150 millió forint támogatással járult hozzá a szúnyogok irtásához és gyérítéséhez. Ehhez jönnek hozzá az említett önkormányzati források.