Sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt vádat emelt az ügyészség Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője ellen, akivel szemben egy másik ügyben decemberben történt vádemelés. A frissebb ügyben az ügyészek egyebek mellett azzal vádolják Kolompárt, hogy az önkormányzattól felvett több mint ötmillió forintot, amellyel aztán később nem számolt el. Rajta kívül még az önkormányzat két másik munkatársa ellen is vádat emeltek.

A vád szerint Kolompár Orbán és két társa az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 2003. és 2004. évi gazdálkodása, könyvvezetése során "a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolították, nem biztosították az egyes célfeladatok átlátható elszámolását" - közölte a Fővárosi Főügyészség, amely szerint Kolompár Orbán "nem gondoskodott írásos dokumentumok készítéséről a kabinetek, a referensek munkájáról, feladatairól, így a könyvvitelben szereplő tételek bizonyíthatósága, átláthatósága nem volt biztosítva".

Az ügyészség közölte, hogy a vádlottak ezzel megszegték a számvitelről szóló törvényben előírt valódiság és világosság elvi követelményét, és megnehezítették az OCÖ vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését.

A vád szerint Kolompár Orbán 2004 őszén több alkalommal utasította az OCÖ pénztárát, hogy különböző összegeket fizessen ki neki utólagos elszámolási kötelezettséggel. Így a pénztárból több mint ötmillió forintot vett fel, amellyel később nem számolt el az OCÖ felé, a pénzt nem fizette vissza, azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett - tájékoztatott az ügyészség, amely szerint a kár nem térült meg.

Kolompár Orbán ellen a budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség emelt vádat jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztással és a számvitel rendjének megsértésével, két társát ugyancsak a számvitel rendjének megsértésével vádolja. Az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja le.

Az ügyészség emlékeztetett rá, hogy Kolompár 2003. június 25-től az OCÖ elnökeként ellátta az önkormányzat képviseletét és gyakorolta munkáltatói, banki, gazdálkodási jogköreit is. A másik két vádlott - akik az OCÖ gazdasági vezetői voltak - feladata a könyvelés, a beszámoló készítése, a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos nyilvántartások vezetése volt - tette hozzá a vádhatóság.

Tavaly decemberben egy másik ügyben is vádat emeltek Kolompár ellen. A kecskeméti ügyészség vádolja az OCÖ-vezetőt azzal, hogy egy általa jegyzett kiskunmajsai roma szervezet egy pályázaton nyert 13 milliós összegből hamis számlákkal elvett 7,2 millió forintot. Ebben az ügyben a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.