Szonda: Vona és Fodor népszerűsége egyforma

Vágólapra másolva!
A magyarok csaknem fele ismeri Vona Gábort - a Jobbik vezetője az EP-választás után megjelent a népszerűségi listán, és a középmezőnybe került. Népszerűsége - bár erősen megosztja a választókat - Fodor Gábor korábbi SZDSZ-elnökével egyenlő. Sólyom László államfő és Orbán Viktor Fidesz-elnök tovább növelték előnyüket a lista élén - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legnépszerűbb politikusok sorrendje júliusban nem változott: a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint továbbra is Sólyom László és Orbán Viktor a két legkedveltebb politikus, a harmadik pedig Szili Katalin szocialista házelnök. Mesterházy Attila (MSZP) és Vona Gábor (Jobbik) is felkerültek a listára, mindketten a középmezőnyben kezdtek - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos júliusi felmérését ismertetve.

Az elmúlt két hónap legnagyobb vesztesei Dávid Ibolya, az MDF és Fodor Gábor, az SZDSZ nemrég lemondott elnöke. Bár a Népszabadság szerint az EP-választás nem forgatta fel a népszerűsági sorrendet, Fodor Gábor népszerűsége mérhetően visszaesett az SZDSZ választási kudarca után. Dávid Ibolya és Herényi Károly is kevésbé népszerű - annak ellenére, hogy az MDF sikereen bejutott az Európai Parlamentbe.

Az EP-választás kampányában ismerhette meg a közvélemény a Jobbik elnökét, Vona Gábort. Néhány hónap alatt az emberek fele számára ismerőssé vált a neve. A saját pártja híveit kivéve nem népszerű, ott 58 pontot, a fideszesektől 32-t, a szocialistáktól 17 pontot kapott. Vona és Fodor mindketten összesen 28 pontot értek el, Dávid Ibolya 30, Herényi 27 pontot kapott.

A szocialisták új frakcióvezetője, Mesterházy Attila megítélésében erőteljes szerepe van a párthovatartozásnak, de ez mégsem annyira végletes, mint az MSZP politikusainak többségénél. A kormánypárti hívek csak relatíve értékelik kedvezően Mesterházyt (49 pontra), ugyanis az MSZP-s politikusok többsége ennél valamivel magasabb, 55-60 közötti népszerűségi mutatókat kapott tőlük. A Fidesz hívei kedvezőbb véleménnyel vannak róla (23 pont), mint az MSZP-s személyiségek többségéről - utóbbbiak 13 és 19 közötti rokonszenvmutatókat kaptak.

Sólyom László és Orbán Viktor tetemes előnyt szerzett, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy az MSZP-nél háromszor nagyobb Fidesz-tábor mindkettejüket magasra értékelte: a pártelnököt 78 pontra, az államfőt 64 pontra.