Elfogyott a szúnyogirtásra rendelkezésre álló pénz a Dunakanyarban, ezért a környék települései az országos katasztrófavédelmi szervekhez fordulnak segítségért. Az ország több más pontján is a szokásosnál súlyosabb gondot okoznak az elszaporodott szúnyogok.

A szúnyoginvázió megfékezésére az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőséghez fordul anyagi támogatásért a Dunakanyar Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása, mert kimerülőben van az önkormányzatok szúnyogirtásra fordítható kerete - közölte a társulás irodavezetője hétfőn az MTI-vel. Török Balázs elmondta, hogy a nyárba elhúzódó idei dunai árhullám következtében több a szúnyog, mint más években, ezért a szokásos 4-5 helyett több gyérítési akcióra van szükség.

A kistérség 13 önkormányzata eddig három irtást finanszírozott, ami hozzávetően 15 millió forintba került. Az összeg 40 százalékát a Magyar Turizmus Rt. fedezi, a többi pénzt az önkormányzatok adják össze, ám mostanra a kasszák kiürültek, kérdéses a július végén esedékes újabb akció anyagi háttere - magyarázta Török, márpedig szerinte a Dunakanyarban a sok szúnyogcsípés, főként kisgyermekeknél egyre gyakrabban okoz allergiás tüneteket és az idegenforgalom is megszenvedi káros hatásait.

Főként Szentendre, Leányfalu és a négy szentendrei szigeti település - Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor - van kitéve a szúnyograjok szűnni nem akaró támadásának - mondta Török, hangsúlyozva, hogy a múlt héten végzett gyérítés sikeres volt, a Dunakanyar nyári szabadtéri kulturális rendezvényeinek közönségét - átmenetileg - kevésbé zavarják az apró vérszívók.

Sáringer Tamás, a gyérítés szakmai koordinálását vezénylő Pannonia Központ Kft. gázmestere az MTI megkeresésére elmondta, hogy a Dunakanyar meghatározott pontjaira időnként kiülő szúnyogszámláló önkéntesek karjára óránként átlag 300-400 szúnyog száll rá, több mint kétszerese a más években szokásos mennyiségnek. Persze a számláló még a csípés kezdete előtt egy kis üvegcsébe fogja be a kellemetlenkedő rovart, amely mintául szolgál különféle vizsgálatokhoz, például új irtószerek kikísérletezéséhez - húzta alá.

A szúnyogok problémát jelentenek az ország más részein, Budapesten és a Balatonnál is. Kelemen Erzsébet, az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének osztályvezetője pénteken az [origo]-nak azt mondta, hogy a földi irtások folyamatosan zajlanak, de az enyhülésre még várni kell. Ennek az az oka, hogy a Duna árterén lévő pocsolyák egyelőre nem száradtak ki, a lárvatenyészetekből folyamatosan kel ki az utánpótlás, magyarázta Kelemen, hozzátéve, addig biztosan lesznek szúnyogok, amíg ezek a pocsolyák ki nem száradnak.