Mindkét irányba járható az M3

Vágólapra másolva!
Teljesen feloldották a pályazárat az M3-as autópályán, ahol leszakadt egy hídelem egy épülő csomópontnál. A környéken reggel óta több kilométeres a torlódás, mivel délutánig teljes útzár volt a pályán. A balesetben egy munkás könnyebb sérüléseket szenvedett. A hídépítő cég szerint hetekig tart majd, mire kiderül, miért zuhant le a szerkezet.
Vágólapra másolva!

Teljesen feloldották a pályazárat az M3-as autópályán: a Budapestről kifelé vezető szakaszon délután 16 órakor, majd 17 óra után a főváros felé is újraindulhatott a forgalom - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Beluzsárné Belicza Andrea. A forgalom folyamatos, de teljesen viszont valószínűleg csak az esti órákra állhat helyre a rend a környéken. Azt kérik, az autósok kerüljék el az autópályát és a főutat; inkább a 4-es számú főúton, vagy Vác felé haladva, a kisebb településeken át kerüljenek.

A pályatestre kedd reggel szakadt rá egy hídelem az M31-es épülő gödöllői csomópontjánál. A történtekről a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte, hogy az épülő új híd előre gyártott hídgerendáinak beemelésekor az utolsó gerenda - a beemelés után - eltört, ezzel meglazította a már rögzített mellette lévő gerendát is. Kora délután kezdődött meg a leszakadt hídelem kiemelése egy daruval, de a kiemelés után még le kell takarítani a törmeléket a pályáról.

Kedd délelőtt teljes útzárat rendeltek el a pályán, a Budapest felé tartókat a bagi csomópontnál, a másik irányban Gödöllőnél terelték le az autósokat. Nyíregyháza irányában 3 kilométeres torlódás alakult ki, Budapest felé pedig 7-10 kilométer a dugó hossza, ennek vége Hatvanig ér. A forgalmat elvezető 3-as főúton is nagyon lassú volt a haladás, az javított a helyzeten, hogy egy ideiglenesen kiépített sávon Mogyoród irányába átengedtek személyautókat a baleset mellett is.

Forrás: MTI
A leszakadt hídelem

A dugóban rekedteknek vizet osztottak a kánikula miatt Hatvannál és Bagnál - mondta el az Állami Autópálya Kezelő fődiszpécsere az [origo]-nak. Az [origo]-nak korábban egy a dugóban veszteglő (amúgy Ózd felé tartó) autós elmondta, hogy őt már leterelték Mogyoródnál a 3-as főútra, amin viszont alig halad a forgalom, és "az autósok csendben piknikeztek" hosszú ideig. Ő három óra alatt haladt 5-6 kilométert az úton.

Egy munkás könnyebben sérült

A baleset még az átépítés miatti pályazár ideje alatt történt, a csomópont átépítése miatt ugyanis hétfő este 22 órától kedd hajnali 5 óráig teljes útzár volt az autópályán. A balesetben egy munkás könnyebben megsérült a bokáján.

Szerdán reggel kezdődik, és pár hét alatt várhatóan le is zárul az épülő hídnál kedd hajnalban történt baleset vizsgálata - mondta kedd délután Fehér László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgatója. Szerinte a problémát okozhatta emberi mulasztás, és a gerenda hibája is. Hozzátette, az emberi mulasztást kizárja az a tény, hogy mindössze egy ember szenvedett enyhe sérülést, a gerenda hibája pedig azért valószínűtlen, mivel sorozatban építenek be ilyenek a hidakba.

A sajtótájékoztatón Windisch László létesítményvezető részletesen ismertette, hogy a 16 vasbeton I-gerenda közül az utolsó beemelése közben, a daru kötelének lazításakor eltört, és magával sodorta a mellette lévő gerendát is.

A Gödöllőt az M0 autópályával összekötő M31 autópálya építését a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tenderén a Colas-Eger Zrt. nyerte el, 21,8 milliárd forinttal. A Hídépítő alvállalkozóként épít meg a szakaszon lévő 21 hídból 19-et. Fehér László szerint az eltört gerenda nem veszélyezteti az M31 jövő április 1-jére tervezett befejezését.

A kivitelező két éjszakára kapott engedélyt, hogy a munkálatok miatt lezárja az M3-as autópálya mindkét pályáját. Az első alkalommal helyezték el az egyenként 28 méteres és 28,5 tonnás gerendákat, amelyek közül az utolsóval a baleset történt. Amint a vizsgálatot követően a munkálatok folytatódhatnak, egy újabb éjszaka felszerelik azt az állványzatot, amely felett akadálytalanul folyhatnak a híd befejező munkái.