Nekiment a bulitilalomnak a városarculati tanácsnok

Vágólapra másolva!
Gorbacsovi tiltáshoz hasonlította a VI. kerületi önkormányzat elfogadott csendrendeletét a Főpolgármesteri Hivatal városarculati tanácsnoka, aki a jogszabály felülvizsgálatát kéri. Bojár Iván András felszólította a kerületi politikusokat, tartózkodjanak az ilyen populista rendeletalkotástól, amellyel szavazatokat akarnak szerezni a közelgő választáson.
Vágólapra másolva!

Az egyes kerületek önkormányzati vezetői és képviselői által ellehetetleníteni tervezett kocsmák, éttermek, bárok és teraszok tiltásával, illetve a hasonló jellegű rendeletek megalkotásával a jövő évben közelgő önkormányzati választások során talán néhány szimpátia szavazatot nyerhetnek, a város egészének azonban komoly károkat okoznak - így minősítette a VI. kerületi önkormányzat nagy vihart kavaró csendrendeletét Bojár Iván András, a főváros városarculati tanácsnoka szerdai közleményében.

A VI. kerület önkormányzata 2009. június 25-én fogadta el azt a rendeletet, mely szerint a lakóházakban található kerületi üzleteknek be kell szerezniük a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását, amennyiben este tíz után is nyitva szeretnének tartani. (A szabályozásról szóló cikkünket itt elolvashatja)

A tanácsnok szerint a budapesti turizmus egyik fontos pillére, hogy "nemzetközi szinten Budapestet, mint színvonalas party-várost tartják számon, a mozgalmas éjszakai élet, illetve a sokszínű kulturális ajánlat hatalmas bevételeket és nem utolsó sorban megbecsülést hoz a város számára". Hozzátette, a "szélsőséges, helyi, apró érdek" nem írhatja felül a közös érdeket. "Ennek elkerülése érdekében felkérem a kerületi polgármestereket, hogy a város nemzetközi versenyképességének megőrzése céljából tartózkodjanak a populista rendeletalkotástól" - közölte Bojár.

A városarculati tanácsnok szerint Budapesten, mint bármelyik másik nagyvárosban, az együttélés során nehézségekkel és konfrontációkkal kell szembenézni, de ezt "nem gorbacsovi tiltásokkal kell kezelni, hanem a probléma árnyaltságának megfelelően". A gorbacsovi alkoholtilalmat elég csak megemlíteni, és a még élő emlékek miatt mindenki tudni fogja, milyen társadalmi hatásai vannak, ha mélyen beágyazódott kulturális szokásokat korlátozni igyekeznek" - írta közleményében Bojár.