Vágólapra másolva!
Már négyszer annyi Fidesz-szavazó van, mint szocialista, és az ellenzéki párt hónapról hónapra növeli szavazótáborát - derül ki a Tárki legfrissebb felméréséből. A Jobbikra a biztos szavazók körülbelül tizede voksolna, az MDF 3, az SZDSZ csupán 1 százalékot szerezne, ha most lennének a választások.
Vágólapra másolva!

A Fidesz tábora már közel négyszerese lett a szocialistákénak, ekkora különbség még sosem volt a két párt között - derült ki a Tárki közvélemény-kutató cég júliusi felméréséből. A Fideszre egyre többen szavaznának: a teljes lakosság 39 százaléka támogatta júliusban, szemben a májusi 37 és a júniusi 34 százalékkal. Az MSZP tábora ebben a hónapban 11 százalék, míg májusban és júniusban egyaránt 13 százalék volt - áll a közvélemény-kutatás összegzésében. A biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága 65 százalékra emelkedett, az MSZP-re viszont közülük 17 százalék voksolna.

A Tárki felmérése szerint a Jobbik is egyre népszerűbb. A júliusi kutatás szerint a teljes népességen belül a júniusi 5 százalékról 7-re nőtt a Jobbik támogatottsága. A biztosan szavazó választóik aránya azonban nem nőtt: júniusban 10, most júliusban pedig 9 százalék volt.

Az SZDSZ támogatottsága a rendszerváltás óta nem volt még ilyen alacsony. Míg a párt az elmúlt két hónapban 3 százalékon állt, addig júliusra 1 százalékra csökkent a támogatottsága. Az MDF megtartotta 3 százalékos szavazótáborát.

Sokkal többen vennének részt most egy országgyűlési választáson, mint amennyien elmentek voksolni az európai parlamenti képviselőkre június elején. Júliusban a megkérdezettek 47 százaléka mondta, hogy biztosan szavazna, ha most vasárnap lennének a választások.