Bivalyerős szél okozhat veszélyt a Balatonon

Vágólapra másolva!
Veszélyesen erős, 50-70 kilométer per órás szélre kell ma számítani a Balatonon. A szél különösen azért okozhat sok problémát, mert az erős napsütés miatt várhatóan rengeteg strandoló fog hűsölni a vízben, a szél viszont könnyen besodorhatja a mély vízbe a matracon fekvőket vagy az elsodródott strandeszközeiket keresőket.
Vágólapra másolva!

Életveszélyes helyzeteket okozó, rendkívül veszélyes időjárás várható csütörtökön a Balatonnál, a szokatlan irányú és erősségű déli széllel együtt járó, látszólag ragyogó időjárás miatt - figyelmeztetett Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A Balatonnál amúgy is ritka déli szél csütörtökön 50-70 kilométer per órás sebességűre erősödik az előrejelzések szerint, amit "gyilkos szélnek" is neveznek a déli parton általa teremtett veszélyhelyzetek miatt. Ráadásul a nagy meleg és a ragyogó napsütés, igen jó időjárás illúzióját kelti, sokezres fürdősereget csalva a mélyebb víz felé, amikor az erős fények miatt a viharjelzés sem mindig látható. A baj akkor szokott bekövetkezni, amikor a parttól eltávolodó, a fák és házak takarásából kikerülő fürdőzőkre, csónakázókra hirtelen csap le az erős déli szél, egyre beljebb sodorva őket - mondta Horváth.

A Balaton déli partján tehát mindenki maradjon partközelben, ne menjen ki a nyílt vízre, a meleg miatt pedig minden idős ember és kisgyermek keresse az árnyékot - tette hozzá, szerinte ugyanis szerdán az enyhébb délnyugati szélben is csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia a sok elsodródó fürdőző, strandjáték és hajó miatt.

A déli parthoz kellett rendelni a vízi rendőrség északi parton szolgálatot teljesítő hajóit is. A 15 kimentett között volt olyan kisgyermek, akit a gumimatracával kapott fel a szél és vitt a tó közepe felé, de akadt köztük olyan német vízibiciklis is, aki túl sok alkoholt fogyasztott, és magatehetetlenül esett a vízbe.

Alapszabály, hogy a fürdőzők ne induljanak az elsodródó strandeszközök után, ha viszont azzal együtt sodródnak, akkor jól kapaszkodjanak bele, ne engedjék el, mert az fenntartja a testet és könnyebb észrevenni, kimenteni őket - hangsúlyozta Horváth László.