Népszabadság: Újabb bontások várhatók a Citadellán

Vágólapra másolva!
A Citadelle Hill Garden egyes építményeinek bontását rendelte el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Az üvegpavilon, két terasz és egy színpad védett területen, engedély nélkül épült fel. Ezekből néhány építmény a Citadella 4U tulajdonosához köthető, ez a cég építkezett 2002-ben szintén engedély nélkül a Gellért-hegy csúcsán.
Vágólapra másolva!

Azonnal végrehajtható bontásokat rendelt el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a Citadellán található egyes vendéglátó épületekre - írta a csütörtöki Népszabadság.

A lap úgy értesült, hogy a hivatalnak a magát a Citadelle Hill Garden nevű, 550 négyzetméteres, több száz vendég fogadására alkalmas üvegpavilon és a mellette lévő 400 négyzetméteres terasz szúrt szemet. A hivatal erre a két építményre, továbbá egy, a Citadellán lévő másik teraszra, valamint egy színpadra adta ki bontási határozatát.

A lap értesülése szerint a hatóságok Veres Istvánhoz, illetve az érdekeltségébe tartozó Gastrotop Kft.-hez kötik a Citadelle Hill Gardent. A vállalkozó a Népszabadság megkeresésére azonban kijelentette: semmi köze sincs a helyhez.

A Népszabadság azt írja, hogy Veres István volt az, aki a Citadella Vagyonkezelő Kft. volt ügyvezető igazgatójaként, a Citadella 4U nevű cégével 2002-ben az állami tulajdonú és műemléki védettségű Citadella lődombjára épített egy kávézóteraszt. Mindezt a hatóságok tudta és beleegyezése nélkül tette.

"Ám e mostani ügy - ami Veres szerint nem is létezik - ennél bonyolultabb" - jegyzi meg a cikk. A lap szerint a Citadellán "teljes a káosz", mert még a hatóságok sem értenek egyet abban, hogyan lehetne rendezni az állami tulajdonú területeken lévő építmények, teraszok, kereskedelmi és vendéglátóegységek sorsát.

A határozat végrehajtása ezért kérdéses - állítja a lap, amelynek információi szerint a KÖH a kézhezvételtől számított 15 napos határidőt adott a KVI jogutódjának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek a bontás végrehajtására, és ez a határidő a hónap végén jár le.

A lap a KÖH-t nem tudta megszólaltatni, de a nemzeti vagyonkezelő szóvivője, Száraz Gábor megerősítette a lapnak a bontásra vonatkozó értesülést. Elmondta, hogy az MNV álláspontja szerint csak az 550 négyzetméteres üvegpavilonra kérhetik meg a XI. kerületi önkormányzattól a bontási engedélyt. Ezt szerdán meg is tették, mivel ez az egyetlen olyan létesítmény, amely olyan területen áll, amelyre Veres Istvánnak, illetve cégcsoportjának nincs érvényes bérleti szerződése. A határozatban szereplő többi létesítmény viszont részét képezi a már említett vagyonkezelői szerződésnek, így azok lebontásáról annak jogerős érvénytelenítése után intézkedhetnek.