A magyar rendőröket bírálják a románok

Vágólapra másolva!
Későn avatkoztak be a magyar rendőrök az Újpest-Steaua mérkőzésen a szurkolók közötti összecsapásba - állítják a román csendőrök. A román csendőrség egyik ezredese azt mondta, meglepte a magyar rendőrök szerinte lassú reakciója, és azt állítja, hogy a románok már korábban kérték a beavatkozást. A BRFK nem kívánta kommentálni a román kritikát, Tafferner Éva szóvivő azt mondta az [origo]-nak, elsődleges célkitűzésüket, hogy a román szurkolókat megvédjék a várható atrocitásoktól, teljesítették.
Vágólapra másolva!

A román csendőrök szerint a magyar rendőrök csütörtökön későn avatkoztak be, amikor konfliktus robbant ki az Újpest-Steaua Bucuresti Európa-liga labdarúgó-mérkőzésen a szurkolók között. Erről Gheorghe Stan, a román csendőrség ezredese beszélt a Realitatea román hírtelevíziónak.

Az ezredes szerint a félidőben a magyar szurkolók előre megfontolt szándékkal dobták a petárdát a román drukkerek szektorába. Hozzátette: meglepte a magyar rendvédelmi erők lassú reakciója, hiszen a román csendőrök már korábban kérték a beavatkozást.

Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályvezetője nem kívánta kommentálni a román kritikát. Azt mondta az [origo]-nak, elsődleges célkitűzésüket - hogy megvédjék a román szurkolókat a hazai szurkolói honlapokon beharangozott súlyos atrocitásoktól - teljesítették. A mérkőzés szünetében kitört petárdadobálást 15 perc alatt megfékezték, a román szurkolókat szektoruk távolabbi részébe terelték, hogy messzebb legyenek a dühöngő újpestiektől. A petárdákkal kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy a szurkolók ellenőrzését és stadionba beléptetését az Újpest saját biztonsági szolgálata végezte. Arról nem volt információja, hogy kaptak-e felkérést a román csendőröktől kollégái a közbeavatkozásra.

Tüzijáték a szünetben

A román hírtelevízió szerint a Steaua-játékosok ugyan épségben megúszták a budapesti mérkőzést, de hat román szurkoló megsérült, amikor az újpestiek petárdát dobtak közéjük. A tévé szerint a sérültek közül hárman kórházba kerültek. A BRFK esti összefoglalója szerint is három román állampolgár - és egy magyar - került kórházba, de csak könnyebb sérülésekkel, Tafferner szerint haza is mehettek.

A Steaua Bucuresti és az Újpest FC közötti mérkőzést csütörtökön tartották Budapesten. A meccs félidejében a magyar szurkolók petárdákat és más pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára, illetve a román szurkolók szektora felé, több pirotechnikai kellék landolt a románok széksoraiban, jóllehet a két tábor között két szektort is kiürítettek. A rohamrendőrök mindkét fél szektorába bevonultak, és könnygázzal raktak rendet, addig a bíró visszaküldte a csapatokat az öltözőbe. A második félidő csak jókora csúszással folytatódhatott.

A mérkőzés után az újpesti szurkolók megpróbálták megközelíteni a román drukkerek buszait, közben folyamatosan támadták az intézkedő rendőröket. A román szurkolók végül rendőri segítséggel hagyták el a helyszínt - közölte a rendőrség. A rendbontásban három rendőr és négy szurkoló sérült meg, a rendőrök összesen 7 embert állítottak elő. (A csütörtöki mérközésről szóló cikkünket itt találja.)

Megfelelő biztosítás

A BRFK - a rendőrségi honlapon csütörtök este közzétett saját beszámolója szerint - megfelelően biztosította a mérkőzést, megakadályozta a szurkolók összekeveredését, és a román szurkolókat nem érte atrocitás sem ideutazásuk, sem hazautazásuk során. A félidőben történt petárdázást követő beavatkozás előtt mérlegelniük kellett a stadionban lévő 7000-8000 ember biztonságát is - írták.

A rendbontókat igyekeznek beazonosítani, és már a meccs előtt több embert előállítottak, többek között tiltott pirotechnikai eszközök, kábítószerek, garázdaság miatt.