Még két hétig lehet jelentkezni a pótfelvételire

Vágólapra másolva!
Akiknek nem sikerült csütörtökön bekerülniük egyik egyetemre vagy főiskolára sem, augusztus 10-ig még jelentkezhetnek az üresen maradt helyekre. A pótfelvételin csak az Oktatási Hivatalhoz lehet beadni a jelentkezést, és már olyan szakokat is be lehet jelölni, amelyekről csak év elején döntött a szakok indításáért felelős bizottság.
Vágólapra másolva!

Augusztus 10. a határidő, ameddig a pótfelvételikre lehet jelentkezni. Az eddigi gyakorlattól eltérően azonban nem a felsőoktatási intézményekhez, hanem az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet - közölte Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke pénteken sajtótájékoztatón. A jelentkezés 5000 forintba kerül - olvasható a Felsőoktatási Információs Szolgálat (FISZ) honlapján.

Az idén is egy felsőoktatási intézménybe és egy képzésre jelentkezhetnek a diákok. Az egyetemek és főiskolák gyakorlati vagy alkalmassági vizsga letételét is kérhetik a jelentkezőktől, ezeket augusztus 24. után tarthatják. Külön értesítést erről már nem kapnak az érintettek, ezért nekik kell figyelniük annak az intézménynek a honlapját, ahova beadták papírjaikat, illetve elküldték elektronikus leveleiket - mondta Bakonyi.

Az alapképzésben ezt 39 intézmény 156 szakon hirdeti meg; költségtérítéses mesterképzésre 29 intézmény 198 szakán, államilag támogatott mesterképzésre 15 iskola 47 szakján lehet pályázni. Felsőfokú szakképzésre csak költségtérítéses formában lehet jelentkezni, 25 intézmény 52 szakán.

Az Oktatási Hivatal vezetője azt is közölte, hogy a hétvégén két napilapban jelennek meg ezek a felsőoktatási intézmények, amelyek pótfelvételit hirdetnek. A ponthatárokat augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra.

A felvi.hu-n olvasható egyik felhívásból kiderül, hogy költségtérítéses képzés minden olyan esetben indítható, amikor az szerepelt a felvételi tájékoztatóban is. Azokra a szakokra, amelyek indításáról még 2009 elején döntött a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, most még csak költségtérítéses formában lehet jelentkezni. A mesterszakokra ez nem vonatkozik - áll a Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár által aláírt közleményben.