Koccintással tüntettek a bulitilalom ellen

Vágólapra másolva!
Koccintós tüntetéssel tiltakoztak fiatalok a terézvárosi csendrendelet ellen péntek este a Jókai téren. A szervezők szerint a környék éjszakai életének nagy a turisztikai vonzereje, a városrész pedig nagy bevételtől esne el, ha a szórakozóhelyek este tíztől bezárnának.
Vágólapra másolva!

A koccintós tüntetésként meghirdetett rendezvény szervezői péntek este nyolc órától várták a budapesti Jókai térre azokat, akik nem értenek egyet a terézvárosi szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozásával. A helyi önkormányzat ugyanis szeptembertől megtiltja a környékbeli vendéglátóipari egységeknek, hogy 22 óra után is nyitva tartsanak. (A terézvárosi önkormányzat tervéről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A résztvevőktől azt kérték, hogy mindenki vigyen magával poharat és alkoholmentes italt, a VI. kerületben tilos ugyanis közterületen alkoholt fogyasztani. A Jókai téri rendezvényre több mint ezer embert vártak, de este félt tízre körülbelül 300-an gyűltek össze. A megmozdulást a rendőrség biztosította, rendbontás nem volt.

Budavári Dóra szervező azt mondta: a kulturált szórakozás mellett és a csendrendelet ellen demonstrálnak. Szerinte új rendelet megalkotása helyett rendőrökkel kellene a városrész békéjét biztosítani. A tüntetők arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a Pesti Broadway éjszakai élete Budapest egyedi színfoltja és nagy turisztikai vonzerővel bír. A szervezők szerint a korlátozás miatt a városrész nagy bevételtől esne el.

A szeptember elsején hatályba lépő rendelet értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes, minden más üzletre, vendéglátóipari egységre és szórakozóhelyre vonatkozik.

Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után is - maximum éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Fotó: Ránki Dániel [origo]



A rendelet ellen számos szervezet tiltakozott. A Főpolgármesteri Kabinet közölte, hogy aggodalommal figyeli a szigorú korlátozást, Budapest városarculati tanácsnoka pedig a csendrendelet felülvizsgálatát kérte. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara sem támogatja a határozatot, amelyről előzetesen nem egyeztetett a kerület a szakmai szervezettel. Egy civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult.