Órákkal a strandbaleset előtt mozgott az aknafedő az Aquaworldben

Vágólapra másolva!
Az [origo] egyik olvasója fényképfelvételeket készített arról, hogy már az egy kisgyerek halálát okozó múlt csütörtöki baleset előtt elmozdult a helyéről a szörfmedence aknafedele a budapesti Aquaworldben. Az élményfürdő egyik - névtelenséget kérő - alkalmazottja azt állítja, napok óta beszéltek róla a fürdő munkatársai, hogy rosszul volt rögzítve a fedél, aminek meg sem szabad moccannia.
Vágólapra másolva!

Már a baleset előtt láthatták volna az Aquaworld alkalmazottai, hogy nincs megfelelően rögzítve annak a szörfmedencének az aknafedele, amelybe belezuhanva életét vesztette egy kisfiú múlt csütörtökön - állítja az [origo] egyik olvasója, aki a baleset napján készített felvételeket a medencénél. A szerkesztőségünkbe eljuttatott, csütörtökön negyed 11-kor készített fotókon az látszik - és a névtelenséget kérő olvasó leírásából is az derül ki, hogy az aknafedél az alatta lévő víznyomástól annyira felemelkedett, hogy kicsapott rajta az alatta örvénylő víz.

Az egyik felvételen egy férfi fél lábbal rajta áll az aknafedélen, miközben azt felnyomja a víz, vagyis tudnia kellett, hogy a fedél elmozog a helyéről, és nincs jól rögzítve. A férfi fel van öltözve, tehát feltehetően nem strandolni jött, ruházatából ítélve az úszómesterről lehet szó. "Az első kép az aznapi első indítás pillanatában készült a szörfmedencéről, miközben a gyerekek várakoznak az indításra. Jól látszik, hogy az első nagy vízlöket megemeli azt a bizonyos aknafedelet, miközben az úszómester rajta áll" - írta olvasónk. Szerinte a mellette lévő gyerek testtartásából látszik, hogy még hátra is fordul, és nézi az aknából felcsapó vizet.

Az [origo]-nak az Aquaworld egyik névtelenséget kérő alkalmazottja egyértelműen azt mondta, hogy a fedélnek meg sem lenne szabad moccannia. "Iszonyatos nyomás van a hullámgépben, hiszen 18-30 ezer liter megy rajta keresztül percenként" - jelentette ki. Hozzátette: a baleset után beszédtéma volt a fürdő munkatársai közt, hogy a fedél már napokkal a baleset előtt elmozdult a helyéről, és ezt jelentették is a műszakvezetőnek - állította.

Forrás: Olvasónk felvétele
Felemelkedik a víztől a fedél

A fényképfelvételt eljuttattuk az Aquaworld képviselőihez, kértük, reagáljanak arra, rendeltetésszerű-e az aknafedő elmozdulása. Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketing- és értékesítési igazgatója azt közölte: hétfő délután lezárul a baleset belső vizsgálata, amelyből kiderül, mi történhetett. (A cikkünk megjelenése után tették közzé a vizsgálat eredményét, erről itt olvashat.)

Pénteken az [origo]-nak egy szemtanú részletesen elmondta, hogyan szakadt be az akna. A neve elhallgatását kérő fiatal nő beszámolt arról, hogy a balesetet szenvedett gyerek éppen szörfözni készült, ezért ment a bukósisakokat tartó kosár felé, amikor rálépett az aknát fedő kék lemezre. (A szemtanú elmondása alapján készült cikkünket itt elolvashatja.)