Bajnai szerint a Nabucco a legfontosabb vezeték

Vágólapra másolva!
Az Oroszországot kikerülő Nabucco gázvezeték a legfontosabb Magyarország energiafüggőségének csökkentésében - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök. Magyarországot korábban azért kritizálták, mert az oroszok által szorgalmazott Déli áramlatot támogatta.
Vágólapra másolva!

A Nabucco gázvezeték megépítése az ország első számú prioritása az egyoldalú energiafüggőség enyhítése érdekében - közölte szerdán Bajnai Gordon miniszterelnök a Külügyminisztérium éves nagyköveti értekezletén. Azt mondta, az első prioritás a Nabucco, a második pedig a cseppfolyósított földgázszállítás Horvátországon keresztül. A Déli áramlatot harmadikként említette.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök 2007-ben azt nyilatkozta, hogy a Nabucco megvalósulása csak régi álom, de az országnak tervekre van szüksége. Emiatt számos kritika érte az ellenzék és más országok részéről is. Gyurcsány utóbb, az ukrán gázcsapok idén év eleji elzárása után már a Nabuccót nevezte legfontosabbnak, igaz, korábban megállapodott Moszkvával a rivális orosz vezeték megépítéséről (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Bajnai szerdán közölte, a Nabucco a legfontosabb, mert független forrásból, független útvonalon juttatna gázt Európába. A gázvezeték az EU-projektjeként Oroszország megkerülésével hozna közép-ázsiai gázt Európába. A Déli áramlatról Bajnai azt mondta, hogy érdemi előrelépést jelentene, mivel - jóllehet a meglévő forrásokból - alternatív útvonalon szállítana gázt.

Magyarország azt is támogatja, hogy összekapcsolják a szomszédos országok energetikai rendszereit. Bajnai szerint az energiapolitika a következő évek külpolitikai prioritása lesz. Ebben a kérdésben érdekalapú politikát kell folytatni - mondta.