Zavaros hangfelvétel vezethet el a csepeli gyilkoshoz

Vágólapra másolva!
Zavart elmeállapotban a gondnok követte el a csepeli kettős gyilkosságot - állítja az ügy másik gyanúsítottjának ügyvédje a gyilkosság perceit rögzítő hangfelvételre hivatkozva. A felvételt a bűntény után több mint hat hónappal, szerdán hallgathatta meg először az ügyvéd, és állítása szerint a hanganyag egyértelműen bizonyítja védence, a volt gazdasági igazgató ártatlanságát.
Vágólapra másolva!

Néven szólította és úgy kérlelte a rá fegyvert fogó férfit a csepeli iskolai kettős gyilkosság egyik áldozata, és ez alapján "egyértelmű", hogy a lövéseket a Tamásként megszólított gondnok, K. Tamás adta le - mondta az [origo]-nak Ruttner György, a másik gyanúsított, Deme Gábor ügyvédje szerdán, miután először hallgathatta meg védencével a gyilkosságot rögzítő hangfelvételt.

A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában január 7-én lőtték agyon az intézményvezetőt és helyettesét. A rendőrség másnap őrizetbe vette a két gyanúsítottat: a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő Demét, aki az iskola gazdasági igazgatója volt, és a gondnoki feladatokat ellátó K. Tamást. A hangfelvételt őrző diktafont az egyik áldozat zsebében találták meg a rendőrök.

A gondnok nem tett eddig vallomást, Deme pedig a kezdetek óta azt vallotta, hogy K. Tamás gyilkolt. Az ügyvédje szerint a szerdán meghallgatott hangfelvétel teljes egészében alátámasztja védence eddig állításait.

A gyilkosság napján a gondnok betegállományban volt, és azért indult az iskolába, hogy vitás ügyeit megbeszélje az igazgatóval. (A vita tárgyáról bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.) A helyettesnél feltehetően azért volt eredetileg a diktafon, hogy ezt a megbeszélést rögzítse. Deme is az intézményvezetővel készült tárgyalni, ügyvédje állítása szerint nem számított a gondnok megjelenésére, de K. Tamás már az épület előtt várta őt.

Az irodában párhuzamosan folyt a két beszélgetés: Deme a helyettessel, a gondnok az intézményvezetővel beszélt - mondta Ruttner szerdán a hangfelvételre hivatkozva. Az ügyvéd szerint mivel egyszerre beszéltek többen, helyenként nem lehet teljesen jól érteni, mit mondanak, de "feszült párbeszéd" alakult ki a gondnok és az igazgató közt. Deme éppen kilépett az ajtón, mikor meghallotta az első lövést - állítja a védő, aki szerint a felvételen ezután hallatszik, ahogy a helyettes könyörög a gondnoknak, mielőtt őt is lelőné.

Bár a diktafon az irodában, az áldozat zsebében maradt, felvett később távolabbról hallatszó hangokat is - mondta Ruttner. Deme azt vallotta, hogy menekülni próbált az épületből, de az iskola kapuja zárva volt, a földszinti ablakokról pedig tudta, hogy biztonsági okokból le vannak csavarozva, és azokon keresztül sem tud kijutni. Ezért visszaszaladt az emeletre, mert egy ottani ablakról tudta, hogy nyitva áll, de az emeleten már várt rá K. Tamás, és fegyvert fogott rá is - ismertette Ruttner védence vallomását.

"A hülye meg elkezdett lövöldözni"

Az ügyvéd szerint a diktafon által rögzített hangfoszlányok alátámasztják, hogy a gondnok ráparancsolt a pánikba esett Demére, hogy hozza el az egyik teremből az iskolai kamerák felvételeit tároló szervert, vagyis tüntesse el a bizonyítékot. A terem ajtaját végül K. Tamás rúgta be, véres lábnyomát megtalálta az ajtón a rendőrség, a szervert viszont Deme vitte el onnan, ezt maga is elismerte. Deme vallomása szerint később kukákba dobta a szervert. A bizonyítékot sokáig kerestette utóbb az ügyvéd, de az végül nem került elő. Az eljárás során el kell majd dönteni, hogy Deme tényleg kényszer hatására vitte-e el a szervert, vagy pedig a hatóság félrevezetésének szándékával, ez utóbbi bűnpártolás lenne.

Ruttner szerint a hangfelvételen hallatszik Deme hangján a pánik, és nem utal rá semmi, hogy szövetkezett volna a gondnokkal, a rendőrség azonban még mindig társtettességgel gyanúsítja. Július 7-i ülésén a Budai Központi Kerületi Bíróság úgy foglalt ugyan állást, hogy az eljárás jelen szakaszában már nem lehet azonosan értékelni a két férfi szerepét a gyilkosságban, mert a bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy Deme nem vett részt társtettesként az emberölésben, de a rendőrség még nem módosította ennek megfelelően a gyanút.

A nyomozás során vizsgálják K. Tamás elmeállapotát. Ruttner úgy tudja, pszichológus meghallgatta már, de az elmeorvos nem tudta elvégezni a gondnokon a vizsgálatot. Deme beszámolója szerint a gondnok a gyilkosság alatt szinte más emberré vált, meghasonlott magával, egy időre más hangon is beszélt. "A hülye meg elkezdett lövöldözni" - így beszélt saját magáról a gondnok a lövések után Demének az ügyvéd szerint.

Egyelőre nem emeltek vádat egyik gyanúsított ellen sem, mindkettejük előzetes letartóztatását szeptember 9-ig hosszabbították meg. Ruttner a korábbi sikertelen kísérlet után szerdán ismét indítványozta Deme Gábor szabadlábra helyezését.