Előzetes letartóztatásba helyezték az őssejtügy gyanúsítottjait

Vágólapra másolva!
Szerdán előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság az őssejtügy gyanúsítottjait, akik között orvos, professzor és biológus is van. A rendőrség négy embert gyanúsít emberi test tiltott felhasználásával, mivel engedély nélkül végeztek alkalmanként ötmillió forintért őssejtkezeléseket. A rendőrség arról nem nyilatkozik, hogy az ügyhöz köze van-e egy kaposvári cégnek, amelynek igazgatósági tagjai között van egy televíziós műsorvezető és híres műgyűjtő is.
Vágólapra másolva!

Professzort, orvost, biológust és egy részvénytársaság vezetőjét gyanúsítja a rendőrség engedély nélküli őssejtkezelésekkel - közölte szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség "emberi test tiltott felhasználása" bűntettével gyanúsítja a hétfőn őrizetbe vett négy személyt - két magyar, egy amerikai és egy ukrán állampolgárt.

Hármukat - az egyik magyar, az ukrán és az amerikai állampolgárt - egy budapesti kórházban vették őrizetbe, amint éppen egy beavatkozást végeztek. A másik magyar állampolgárt ugyanekkor egy vidéki városban fogták el. Kihallgatásuk szerdán kezdődött Budapesten - részben beismerő vallomást tettek -., és még ugyanazon a napon előzetes letartóztatásba helyezte őket a bíróság.

A rendőrség keddi közleménye szerint a gyanúsítottak 25 ezer dollárért vagy ötmillió forintért cserébe vállalták a kezelést, amelynek elvégzéséhez azonban nem rendelkeztek engedéllyel, és a beadott készítményeket sem tesztelték állatokon vagy embereken, hatásuk ismeretlen volt (az ügy további részleteiről korábbi cikkünkben olvashat).

Százak kaphattak kezelést

A nyomozást több forrásból származó, egymást erősítő információk alapján indították még tavaly decemberben - mondta az [origo]-nak Bucsek Gábor őrnagy, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője. Bucsek szerint a gyanúsítottak ügyfeleinek száma feltehetően százas nagyságrendű, de ezt még vizsgálják. A kezelések Budapesten több helyszínen, és vidéki városban folytak.

A rendőrség szerint az őssejteket abortumokból nyerte ki az ukrán gyanúsított. Bucsek szerint az ügyben érintett cég rendelkezett az abortumokból kinyert őssejtekre vonatkozó tárolási engedéllyel, de ennek az engedélynek a kereteit túllépték azzal, hogy kereskedelmi forgalomba vonták, és pénzért adták be a pácienseknek ezeket az őssejteket.

A büntetőeljárás során számos apró részletet kellett megvizsgálniuk, tárgyi és okirati bizonyítékokat, illetve tanúvallomásokat kellett felvenniük. Ezért húzódott sokáig a nyomozás, amelynek "hangsúlyos szerepe volt realizálni egy őssejtkezelést". A tettenérés egy fontos plusz a nyomozás szempontjából - mondta -, de arra a kérdésre, hogy a gyanúsítottakat tőrbe csalták-e, csak azt válaszolta, ha ez így történt volna, akkor sem tudna erről nyilatkozni. Az ilyen ügyek bizonyítása azért nehéz, mert az elkövetők rendelkeznek engedélyekkel, és bizonyos szintig törvényes kereteken belül működnek, amelyeket azonban átlépnek - mondta az osztályvezető.

Ismert orvos, professzor is gyanús

Seffer Tibor, a kaposvári Seffer magánklinika ügyvezető igazgatója szerdán megerősítette, hogy testvére, Seffer István az egyik, akit az ügyben őrizetbe vettek. Arról a Somogy megyei Sonline internetes újság számolt be, hogy a főként plasztikai sebészettel foglalkozó klinikának köze lehetett a történtekhez, de Seffer Tibor ezt tagadta. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a klinika területén 2007-től bérelt egy ingatlanrészt egy IRM Zrt. nevű, őssejtkutatással foglalkozó cég.

Az ügy másik gyanúsítottja - a somogyi Sonline internetes hírportál értesülése szerint - Yuliy Baltaytis ukrán származású professzor. Az amerikai Regeneratív Orvostudományok Intézetében (IRM) dolgozó tudós két éve részt vett az IRM Zrt. kaposvári, őssejtkutatási és -tárolási céllal létrehozott kutatólaboratóriumának avatásán a Seffer-klinikán.