Népszabadság: Őssejt helyett sóoldatot találtak a magánklinikán

Vágólapra másolva!
Őssejtek helyett sóoldat és emberi fehérje volt csupán azokban az injekciókban, melyeket az őssejtügyben foglaltak le a nyomozók - írja a Népszabadság. Engedély nélküli őssejtkezeléssel jelenleg négy embert gyanúsítanak, köztük orvost, professzort és biológust is. A beavatkozásokat százakon végezhették el, mintegy ötmillió forintért, illegálisan.
Vágólapra másolva!

Csak sóoldatot és emberi fehérjét találtak azokban az eddig bevizsgált injekciós, infúziós oldatokban, amelyeket az őssejtügyben foglalt le a rendőrség egy fővárosi klinikán - írja a Népszabadság. A lap nem nevezi meg az információ forrását, de azt írja: könnyen lehet, hogy becsapták pácienseiket a beavatkozást végzők. Az [origo]-nak eddig nem sikerült elérnie az ügyben illetékes Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivőjét, Csécsi Somát.

Az NNI kedden jelentette be, hogy a rendőrség négy embert gyanúsít engedély nélküli őssejtkezeléssel - egy professzort, egy orvost, egy biológust és egy részvénytársaság vezetőjét. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték emberi test tiltott felhasználása miatt, mivel a gyanú szerint engedély nélkül végeztek alkalmanként ötmillió forintért őssejtkezeléseket.

A gyanúsítottak közül hármat - az egyik magyar, az ukránt és az amerikai állampolgárt - egy budapesti kórházban vették őrizetbe, amint éppen egy beavatkozást végeztek. A rendőrség a Népszabadság szerint egy ukrán beteg illegális sejtterápiája előtt csapott le a gyanúsítottakra a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén működő magánkórházban, ahol néhány órára béreltek helyiséget a beavatkozáshoz. A másik magyar állampolgárt ugyanekkor egy vidéki városban fogták el. Kihallgatásuk szerdán kezdődött Budapesten, részben beismerő vallomást tettek.

Nyírő gyula Kórház csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint a "rendőrhatósági intézkedés az Intézménynek egy olyan épületrészében történt, amelyet bérleti szerződéssel egy magán-egészségügyi szolgáltató bérel és ebben a bérleményben érvényes ÁNTSZ engedéllyel folytat járó - és fekvőbeteg ellátó tevékenységet. A Főigazgató vizsgálatot folytat annak tisztázására, hogy az Intézmény érintett-e az ügyben."

Ötmillióért engedély nélkül

A rendőrség szerint a gyanúsítottak 25 ezer dollárért vagy ötmillió forintért cserébe vállalták a kezelést, amelyet betegek százai vehettek igénybe, elvégzéséhez azonban nem rendelkeztek engedéllyel, és a beadott készítményeket sem tesztelték állatokon vagy embereken, hatásuk ismeretlen volt (az ügy további részleteiről korábbi cikkünkben olvashat).

Magyarországon senki nem kapott még engedélyt az őssejttel végzett emberi kutatásokra - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A tárca szerint a világon sehol sem alkalmazzák terápiásan és rendszerszerűen a beavatkozást, csupán kísérletek és kutatások folynak. Magyarországon az Egészségügyi Tudományos Tanács Kutatás Etikai Bizottsága engedélyezhet orvosbiológiai őssejtkutatást, ennek hiányában nem végezhető ilyen tevékenység.

Egy céghez kötődnek

Az ügy gyanúsítottai különféle módon kötődnek az IRM Magyarországi Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-hez. Köztük van Seffer István ismert plasztikai sebész. A kaposvári Seffer magánklinika területén bérelt egy ingatlanrészt az IRM Zrt. Az ügy másik gyanúsítottja - a somogyi Sonline internetes hírportál értesülése szerint - Yuliy Baltaytis ukrán származású professzor. Az amerikai Regeneratív Orvostudományok Intézetében (IRM) dolgozó tudós két éve részt vett az IRM Zrt. kaposvári, őssejtkutatási és -tárolási céllal létrehozott kutatólaboratóriumának avatásán a Seffer-klinikán.

A cégbírósági adatok szerint a 2007 nyarán létrejött IRM Zrt-nek igazgatósági tagja volt - Fásy Ádám műsorvezető mellett - Pákh Imre műgyűjtő is, aki a Blikknek nyilatkozott. Pákh azt mondta a lapnak, hogy megdöbbentette Seffer István meggyanúsítása. Szerinte a cég - melynek munkájában állítása szerint nem vett részt - már egy éve nem működk, felszámolás alatt van, hiszen visszavonták korábban kiadott engedélyeit. Szerinte azért, mert "olyan érzékeny területre léptünk, ahol privát - talán kínai - üzleti érdekeket sértettünk" - mondta a Blikknek Pákh. Hozzátette: kétli, hogy a rendőrségnek bizonyítékai lennének.