Részletes közleménnyel próbál pontot tenni a robbantásos felvétel miatti ügy végére a Kormányszóvivői Iroda. Ebben azt állítják, az NNI hibázott, amikor pontatlanul tájékoztatta Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, aki ezért tévesen emlegetett terrorista próbarobbantásokat. A rendőrség és a minisztérium elnézést kér, két főrendőr figyelmeztetést kapott, de összességében a kormány dicsérte a nyomozókat, amiért elkapták a Magyarok Nyilai nevű szervezet tagjait.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatta Bajnai Gordon kormányfőt a Magyarok Nyilai nevű szervezettel kapcsolatban kirobbant vitáról - közölte pénteken a Kormányszóvivői Iroda. A miniszterelnök azt követően kért tájékoztatást, hogy múlt héten Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter bemutatott egy próbarobbantásról készült videofelvételt, amelyről azt állította, hogy a Magyarok Nyilai nevű szervezet terrorista tevékenységgel gyanúsított tagjai követhették el.

Hétvégén azonban a Hír Tv bemutatott egy Bonyhád határában évekkel ezelőtt készült felvételt egy detonációról, amely kísértetiesen hasonlít arra, amelyre Draskovics hivatkozott, csakhogy ezt a felvételt bonyhádi diákok készítették. Hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sajtótájékoztatót tartott, de itt nem derült ki, hogy a bemutatott felvételnek valóban köze van-e a Magyarok Nyilaihoz. (Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja).

A Kormányszóvivői Iroda pénteki, pontokba foglalt közleményében részletesen kifejtik, hogy a Draskovics által bemutatott videóválogatást az NNI készítette a sajtó számára. A rendőrség ugyanis arra következtetett, hogy a felvételen látható robbantás a Magyarok Nyilai egyik próbarobbantása, mivel a felvételt az egyik gyanúsított számítógépén találták, és más bizonyítékok arra utaltak, hogy a szervezet tagjai hajtottak végre próbarobbantásokat. "Ezt a következtetést az NNI tényként kezelte, ennek megfelelő tájékoztatást adott az igazságügyi és rendészeti miniszter számára, és ennek alapján a miniszter is hasonló utalást tett a sajtó számára" - derül ki a Kormányszóvivői Iroda közleményéből.

A közleményben azt is megerősítették, hogy a felvétel bemutatását az ügyészség valóban azért engedélyezte, mert az a büntetőeljárásban nem szerepelt bizonyítékként. A hétfői sajtótájékoztatón a rendőrség még nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a felvétel bizonyíték, ahogy arra Draskovics utalt, vagy pusztán illusztráció. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője korábban azt mondta az [origo]-nak: az ügyészség a felvételek "illusztrációként való közléséhez" járult hozzá, mivel a felvétel nem számít bizonyítéknak.

Felajánlották lemondásukat

A Kormányszóvivő Iroda közleménye szerint a félreértés elkerülhető lett volna, ha az NNI ezt a következtetést "megalapozott feltételezésként és nem tényként kezeli". Ezért az NNI illetékes vezetője még vasárnap felajánlotta lemondását, azonban ezt a miniszter nem tartotta indokoltnak, ezért nem fogadta el. Az így okozott pontatlan tájékoztatásáért a rendőrség és a minisztérium a közvélemény elnézését kéri - olvasható a közleményben. A nem megfelelő tájékoztatás miatt az NNI igazgatója és illetékes helyettese figyelmeztetésben részesültek.

A Kormányszóvivő Iroda szerint ezért teljesen alaptalanok azok a vádak, amelyek az ügyben megszólalókat félrevezetéssel, különösen pedig bizonyítékok meghamisításával illetik. Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken a kormányszóvivő tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: Bajnai Gordon kormányfő bizalma továbbra is töretlen Draskovics Tibor iránt, a jövőben is ő vezeti az igazságügyi tárcát.

Többször megismételték, hogy a rendőrség az ügyben elismerésre méltó, jó munkát végzett, "tanulság, hogy egy, a közvélemény egészének jogos érdeklődésére számot tartó ügyben különös figyelmet kell fordítani a tájékoztatás valamennyi részletére". "A miniszteri megszólalások esetén különösen fontos, hogy csak többszörösen ellenőrzött információ kerüljön nyilvánosságra" - tették hozzá. Az NNI még vizsgálja a bonyhádi robbantás és a Magyarok Nyilai közötti összefüggést.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Pontatlan tájékoztatás volt

A Fidesz - amely korábban Draskovics Tibor menesztését követelte az ügy miatt - közleményben reagált a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatására. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője arra hívta fel a figyelmet: a kormányszóvivői közlemény oldalakon keresztül sorolja a rendőrség hibáit, majd megállapítja, hogy a rendőrség "jó munkát végzett". Mindebből csak az derül ki, hogy rendészeti miniszterként Draskovics Tibor totálisan alkalmatlan feladata ellátására - közölte. Az ellenzéki párt továbbra is bizonyítékhamisítási ügyről beszél, amelynek minden szereplőjének azonnal távoznia kell a közéletből.