Péntektől fizetnek többet a mobilozó sofőrök

Vágólapra másolva!
Péntektől lépnek érvénybe a közlekedési törvényben foglalt pénzbüntetések. Egy kihangosító nélküli mobilozás 20 ezer, gyerekülés nélkül utazó gyerek akár 45 ezer forintjába is kerülhet majd a sofőrnek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Magasabb büntetésre számíthatnak péntektől azok, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak vagy a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat - írja a Népszabadság.

Aki menet közben kihangosító nélkül telefonál, tízezertől húszezer forintig terjedő büntetésre számíthat. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a bukósisak nélküli motorozás tízezertől harmincezer forintig terjedő összeggel büntethető, ha pedig valaki megfelelő biztonsági ülés nélkül szállít gyereket, annak legalább 15 ezer, legfeljebb 45 ezer forintot kell fizetnie. A büntetések alsó határa lakott területen belül elkövetett szabálysértés esetén érvényes, autópályán a maximumot kell kiszabni.

Mostantól nem a szabálysértési, hanem a közlekedési törvényben foglaltak szerint büntetik ezeket a kihágásokat. A rendőröknek kötelező lesz a szabályszegést rögzíteniük, és az azt követő közigazgatási hatósági eljárásban meghatározott összegű, a jelenleginél magasabb összegű büntetést szabnak ki - olvasható a Népszabadságban.