Fantomok vadásznak lesből a magyar cigányokra

Vágólapra másolva!
A Szabolcs megyei Kislétán hétfőn rálőttek egy anyára és a lányára. Az elmúlt hónapokban több hasonló, halálos áldozatot követelő támadás történt, amely után felmerült, hogy az indíték az áldozatok cigány származása. A rendőrség februárban jelentette be, hogy kapcsolat van a támadások között. Az elkövetőkről - annak ellenére, hogy a nyomozásba bevonták az amerikai FBI-t is - gyakorlatilag semmit nem tudunk. A rendőrség mindössze annyit közölt, hogy egy 4-5 fős,  fegyverkezelésben nagy gyakorlatot szerezett csopotról van szó.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalban a Szabolcs megyei Kislétán rálőttek egy anyára és a lányára, a középkorú asszony meghalt, a 13 éves kislány pedig súlyosan megsérült. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

Az elmúlt hónapokban több hasonló támadás is történt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) február 27-én jelentette be, hogy kapcsolat van a különböző romák elleni, halálos áldozatokat követelő támadások között. Petőfi Attila, az NNI igazgatója akkor azt mondta az elkövetőkről, hogy valószínűleg egy 2-3 fős csoportról van szó, akik terepjáróval közlekednek, és előzetesen felmérik a helyszínt.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a Népszabadságnak adott, április 24-i interjúban már négy-ötfős társaságról beszélt. Szerinte olyan emberekről van szó, akik a 40-es éveikben járnak, a fegyverkezelésben nagy gyakorlatot szereztek, esetleg háborúban is megfordultak.

A rendőrfőkapitány szerint a gyilkosok "túlságosan biztos kézzel" ölnek embert, ezért már nemcsak a vadászok között keresik őket, hanem egykori és aktív rendőrök, katonák, a francia idegenlégió magyar tagjai között is. Ellenőrzik azokat is, akikről tudható, hogy részt vettek a délszláv háborúkban.

Bence az interjúban azt mondta, hogy a rendőrség a helyszíneken két olyan DNS-nyomot rögzített, amelyek az elkövetőktől származnak. A feltételezett elkövetők azonban a főkapitány szerint valószínűleg büntetlen előéletűek lehetnek, mivel a DNS-nyilvántartásban nem találták meg a mintákat.

A főkapitány május 4-én jelentette be, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is segítséget nyújt a magyar rendőrségnek a sorozatos romagyilkosságok felderítéséhez. Bencze akkor azt mondta, hogy egy 100 fős nyomozó csapat dolgozik az ügyön, és a továbbra is fenntartják a támadások kapcsán felajánlott 50 millió forintos nyomravezetői díjat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg több hasonló esetben is nyomoz. Tiszalökön április 22-én egy munkába induló roma férfit lőttek agyon. Idén februárban Tatárszentgyörgyön egy kisfiút és az édesapját lőtték agyon, akik égő házukból menekültek. Tavaly novemberben Nagycsécsen két embert öltek meg: a támadók Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat, és az ablakon keresztül lőttek le két embert, akik azonnal meghaltak.

A Pest megyei Galgagyörkön tavaly nyáron egy éjszaka rálőttek három, romák lakta családi házra, akkor nem sérült meg senki. Piricsén augusztusban dobtak Molotov-koktélokat két, szintén romák lakta családi házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán szeptemberben lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak, de nem sérült meg senki. A Heves megyei Tarnabodon szeptember 29-én rálőttek és Molotov-koktélokat hajítottak romák családi házaira. Alsózsolca romatelepén decemberben egy 19 éves fiatalemberrre lőttek rá, amiközben fát vágott az udvaron. A férfi életveszélyesen megsérült.