Bedugult Budapest a nagy útfelújítások miatt

Vágólapra másolva!
Jelentős dugók alakultak ki Budapesten, miután hétfőn több forgalmas útszakasz felújítását is egyidőben kezdték meg. Újraaszfaltozzák többek között a Thököly út, a Hűvösvölgyi út és a Budai alsó rakpart egy részét is, a munkálatok a különböző helyszíneken szeptemberig, illetve októberig tartanak majd. A felújítások miatt több helyen korlátozások és lassítások vannak érvényben.
Vágólapra másolva!

A hétfőn kezdődött útfelújítások miatt csak lassan lehet haladni a főváros útjain - közölte késő délelőtt a Fővinform ügyeletese. Félpályás útlezárás és 30 km/órás sebességkorlátozás van a Hűvösvölgyi és a Thököly úton, a nagykörúti vágányfelújítás miatt pedig a Margit híd környékén még délelőtt is kritikus volt a helyzet a Budára tartó oldalon.

A dugók azért alakultak ki, mert egyszerre négy jelentős útszakasz felújítása kezdődött el a fővárosban augusztus 3-án. A Thököly és a Hűvösvölgyi út, a Budai alsó rakpart, továbbá a Menyecske utca kap új burkolatot, az érintett szakaszok felújítása miatt forgalomkorlátozások vannak érvényben. Ezzel egyeidőben a 4-es és a 6-os villamosok vonalán a Blaha Lujza tér és a Moszkva tér között szombaton kezdődött vágányfelújítás, itt a villamosokat buszok pótolták.

Őszig tartanak a munkák

Budapest egyik legfontosabb közlekedési tengelye, a Thököly út két szakaszon is megújul. A Dózsa György út és a Hungária körút, valamint a Mexikói út és a Nagy Lajos király útja között körülbelül 2,5 kilométeren épül ideiglenes pályatest addig, amíg el nem kezdhetik építeni a 4-es metrót ezen a szakaszon. Ezeken a részeken aszfaltra cserélik a macskaköves burkolatot, és a járdaszakaszokat is felújítják, hogy akadálymentesen lehessen közlekedni. A munkálatok várhatóan október 10-ig tartanak majd.

Régi adósságát törleszti a főváros, amikor megkezdi Zuglóban, a Thököly út macskaköves burkolatának cseréjét, hiszen évek óta sok gondot okoz ez a szakasz az autósoknak és a BKV-buszokban is jelentős károk keletkeztek emiatt - mondta korábbi sajtótájékoztatóján Lakos Imre, a főváros közlekedési tanácsnoka. Weinek Leonárd, Zugló polgármestere szerint az itt élők az ideiglenes felújításnak is örülnek, attól függetlenül, hogy a 4-es metró építése később újra felfordulást okozhat.

Szintén megújul a budai alsó rakpart, a Zsigmond tér és a Mozaik utca közötti szakaszon. Ez a rész most is le van zárva a főgyűjtőcsatorna építése miatt, így a munka újabb fennakadást nem okoz a közlekedésben. Ezt a szakaszt a tervek szerint szeptember 15-én adják majd át a forgalomnak.

A fővárosi útfelújítások második ütemében újul meg a II. kerületi Hűvösvölgyi út, a Budakeszi és a Hidegkúti út között. A körülbelül 4 kilométer hosszú szakasz felújítása után egészen Budapest határáig új aszfalton lehet majd közlekedni szeptember 18-tól.

Szintén augusztus 3-án, hétfőn indul a XI. kerületi Menyecske utca felújítása a Balatoni út és a Neszmélyi út között, ami várhatóan szeptember 2-ig tart.

Két nappal később, augusztus 5-én kezdik el a munkálatokat a XII. kerületi Apor Vilmos téren, valamint a XVII. kerületi Ferihegyi úton, a Pesti út és az Ananász utca között. Az Apor Vilmos téren várhatóan augusztus 31-én, míg a Ferihegyi úton előre láthatólag augusztus 24-én fejezik be a rekonstrukciót.

Az útrekonstrukciós program 2005-ben - a Podmaniczky Program keretében - indult el, ennek során 2010 végéig összesen 530 kilométer, azaz az összes fővárosi kezelésben lévő útak 53 százaléka újul meg. Idén 42 különböző szakaszon, összesen 35 kilométer hosszúságban cserélik ki az aszfaltot. Jövőre pedig további 75 kilométert újítanak fel.