Kamu volt a véres tollfosztásról szóló svéd riport

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy manipulált felvételekből áll az a riport, amelyet a svéd televíziók sugároztak 2009 februárjában a magyarországi tollfosztásról. Az ügyet állatkínzásra való felbujtás miatt indították, de a vizsgálatot megszüntették.
Vágólapra másolva!

Már készül a megszüntető határozat, így nem vádolják meg állatkínzásra való felbujtással azt a svéd televíziós újságírót, aki a magyarországi libatollfosztásról készített leleplező riportot a svéd televízió számára.

Az ügyészség megállapította, hogy a svéd televízióban bemutatott felvételeket manipulálták, azokat összevágták. A stáb három telephelyen is forgatott, de csak az egyiken volt tépés és ott is szakszerűen végezték a munkát - közölte Téglás Péter, a Kiskunhalasi Ügyészség vezető ügyésze.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga azért jelentette fel a svéd riportert, mert úgy vélik, a riporter bujtotta fel az állatkínzásra a tollfosztó munkásokat. Az eddigi vizsgálatok szerint a tollfosztást bemutató képsorokon semmi olyan szabálytalan vagy szakszerűtlen munkavégzés nem látszik, ami állatkínzás lenne, ezért megszüntette az ügyészség a vizsgálatot.

Az ügyészségi vizsgálat csak az állatkínzásra való felbujtás miatt indult, azt nem vizsgálták, hogy a felvételek manipulálásáért ki a felelős.

A svéd televízió idén február elején mutatott be egy riportot a magyarországi libatollfosztásról, melyet brutális állatkínzásnak festettek le. A riport után a svéd agrárminiszter is azt mondta: az Európai Bizottsághoz fordulna azért, hogy mindenhol betiltsák a tollfosztást. Svédországban óriási felháborodást keltett a tévéműsor, a svéd napilapok szerint a riport hatására sokan visszavitték az üzletekbe a tollpárnákat és paplanokat, és tiltakoztak a libák tépése miatt.