Tízmilliót adnak a kislétai gyilkosokért

Vágólapra másolva!
Egy középkorú asszony meghalt, egy 13 éves kislány pedig súlyosan megsérült egy hétfő reggeli fegyveres támadásban a Szabolcs megyei Kislétán. Az áldozatokra sörétes puskával lőttek rá, a sérült kislányt a támadás után órákon át műtötték, de nincs túl az életveszélyen. Kisléta polgármestere szerint az áldozat roma, és nem voltak haragosai. A rendőrség összefüggést feltételez a korábbi cigányok elleni támadásokkal, és 10 milliós nyomravezetői díjat ajánlott a kislétai gyilkosért.
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, egy másikat pedig életveszélyes sérülésekkel kórházba szállítottak, miután sörétes puskával támadtak meg egy házat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán hétfő kora hajnalban. A két meglőtt ember egyike egy 13 éves kislány, a másik pedig a lány édesanyja, egy 45 éves nő. Az asszony a helyszínen életét vesztette, a kislány életéért órákig küzdöttek az orvosok, egyelőre sikerült stabilizálni az állapotát.

Pénzes Sándor, Kisléta polgármestere szerint az áldozatok kislétai születésű romák voltak. Az asszony özvegyként nevelte 2 lányát, akik közül az egyik már férjhez ment, a másik, a 13 éves kislány pedig vele lakott. Az anya a nagyszobában, a kislány pedig a hátsó szobában aludt a támadás idején: a polgármester szerint mindkettejükre rárúgták az ajtót, és sörétes puskával rájuk lőttek.

A Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Traumatológiai osztályán az [origo]-nak hétfő reggel azt mondták, hogy a 6 óra körül behozott kislány lőtt sérülésekkel érkezett. Az osztály illetékese szerint a lányt "minden testtáján" érték lövések, hozzátette ugyanakkor, hogy az esetet még vizsgálják. Később B. Mikola Edit, a kórház sajtóreferense közölte, hogy a súlyos sérült lányt műtik: gégészekből, traumatológusokból és idegsebészből álló orvoscsapat foglalkozott vele. A kórház traumatológus főorvosa, Felföldi Pál végül nem sokkal délután fél 2 után közölte az [origo]-val, hogy a műtét befejeződött.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nincs túl az életveszélyen

Felföldi szerint elvégezték a szükséges beavatkozásokat, a lány állapota stabil, de a lehetséges szövődmények miatt még mindig nincs túl az életveszélyen. Az orvos szerint koponyasérülései és egyéb vérző sérülései voltak, ezeket látták el. A testébe - mint fogalmazott - "iszonyú mennyiségű sörét" fúródott, az összes eltávolítására az orvosoknak nincs esélyük, a semleges területekbe fúródó söréteket így bennhagyták. A sebek alapján száz százalék biztonsággal mondható, hogy sörétes puskával lőtték meg a lányt, "a sörét alaposan megszórta" - tette hozzá.

A lányt jelenleg altatják és lélegeztető gépen tartják, az orvos szerint a körülmények ellenére jók a kilátásai. Felföldi szerint valószínűleg még egy műtétet el kell rajta majd végezni, de erről nem tudott biztosat mondani, hiszen ez is a szövődményektől függ.

Az orvos megerősítette, hogy a sérült eszméleténél volt, és kommunikálni is tudott, amikor rátaláltak, arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, miért nem hívott segítséget a kislány. A lányt rendőrök őrzik a kórházban, hiszen, mint a támadás áldozatak, akár fontos információi is lehetnek az elkövetőről, vagy elkövetőkről - közölte a rendőrség.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán azt kérte Szepesi Istvántól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől, hogy a kezelés és a lábadozás idejére is állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak a kislány kórházi szobája előtt, és a látogatást is csak kizárólag rendőri biztosítással engedélyezzék. Kolompár kórházi látogatása után azt mondta: a lány arcán maradandó sérüléseket szenvedett, plasztikai műtétre lesz szüksége, ezért az OCÖ országos gyűjtésbe kezd a beavatkozás finanszírozására.

Hétfőn délután Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is meglátogatja a kórházban fekvő lányt.

Forrás: 197.hu

Tanácstalanság a faluban

Az agyonlőtt asszonyról a falu polgármestere azt mondta, hogy nagy családja volt, 5 fiú és 5 lánytestvérrel: reggel a testvérei találtak rá, akik dolgozni mentek. A testvérek azután keresték fel az asszonyt, hogy az nem válaszolt a reggeli telefonhívásaikra: reggel 5 óra előtt nem sokkal találták vérbe fagyva a szobájában. A kislányt a hátsó szobában találták, a gyerek azt mondta, hogy valaki rárúgta az ajtót, aztán minden elsötétült - mesélte a polgármester.

Pénzes szerint Kislétán sok roma él, de mindig nagyon jó volt a viszonyuk a magyarokkal, soha nem volt olyan ellentét, amely tettlegességig fajult volna. A polgármester szerint a megtámadott család is köztiszteletben állt. A romák folyamatosan dolgoztak a helyi dohányipari vállalkozó földjein, és nem tud róla, hogy haragosaik lettek volna.

Az [origo] telefonon beszélt több, a környező utcákban élő helyivel, de ők mind azt mondták, hogy messze laknak a lövöldözés helyszínétől, és csak a médiából hallottak a történtekről. A támadás a falu polgármestere szerint a főutcától távol, a Bocskai utca 7-es szám alatt történt: az [origo]-nak még 10-15 házszámmal arrébb lakók is azt állították, hogy nem hallottak semmit. Egy a szomszéd utcában lakó férfi viszont azt mondta, hogy "nagyon rendes édesanya" volt az áldozat, a falu szélén lakott, kertje már a határra nézett. A polgármester szerint a kert felől nyomok vezettek a ház felé.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Pénzes Sándor Kisléta polgármestere nyilatkozik egy riporternek

Az MTI tudósítója a helyszínen nagy tanácstalanságot tapasztalt, az emberek az út szélén állva találgatták, mi lehet a gyilkosság oka. Nagyjából húsz kislétai, főleg a környékbeli utcák lakói gyülekeztek a rendőrségi kordon előtt, ahonnan a meggyilkolt asszony holttestét dél körül elszállították. A helyszíni szemle délután kettő után ért véget, a rendőrök negyed háromkor oldották fel a korábban az egész Bocskai utcára kiterjesztett kordont, és engedték be a helybélieket és a sajtó munkatársait a területre. A kétszobás házat lezárták, abba továbbra sem lehet bemenni, de még az utcáról is jól látható, hogy betört az épület egyik ablaka - jelentette az MTI tudósítója.

Összefüggést gyanítanak a rendőrök

Az elvégzett helyszíni szemle eredményei és a korábbi tapasztalatok alapján valószínű, hogy a kislétai gyilkosság a romák ellen elkövetett bűncselekmények sorozatához tartozik - közölte a rendőrség hétfőn kora délután. Az országos rendőrfőkapitány ezért a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg a nyomozással: a rendőrség több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatti ismeretlen tettes vagy tettesek ellen vizsgálódik. Amíg ellenkező információ nem jut a nyomozóhatóság tudomására, az ügyet a romák elleni bűncselekmény-sorozat részének tekintik, a nyomozást az NNI-nél korábban felállított százfős nyomozócsoport folytatja.

Az MTI szerint két különböző vadászfegyverből tüzeltek a kislétai családra, így legalább két elkövetője volt a támadásnak. A rendőrség megtalálta a sörétes fegyverből származó töltényhüvelyeket, amelyeket a Nemzeti Nyomozó Iroda szakértői a fővárosba szállították vizsgálatra. Az MTI úgy tudja, a vizsgálat megállapította, hogy hasonló fegyverrel követtek el több támadást is romák ellen.

Korábban több borsodi és szabolcsi településen is fegyverrel támadtak romákra ismeretlenek: a Borsod megyei Nagycsécsen két embert, Tatárszentgyörgyön egy apát és ötéves kisfiát lőttek agyon ismeretlenek, miután házukat felgyújtották, a Szabolcs megyei Tiszalökön pedig szinén agyonlőttek egy roma származású embert. A korábbi, romákat ért támadások miatt a rendőrség tavasszal állította fel a 100 fős, különálló nyomozócsoportot a gyilkosságok kivizsgálására. A magyar rendőrök a nyomozáshoz korábban az FBI-tól is segítséget kapott, erről bővebben itt olvashat.

A kislétai gyilkosság ügyében Draskovics Tibor rendészeti miniszter kezdeményezésére az országos rendőrfőkapitány 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. A főkapitány egyben a korábban a romák sérelmére elkövetett sorozatos bűncselekmények kapcsán kitűzött 50 millió forintos díjat is 100 millió forintra emelte föl. Ezt a pénzt abban az esetben kapná meg valaki, ha a a nyomozásokban olyan bizonyítékot vagy információt szolgáltatna, amely mindegyik bűncselekmény tetteseinek azonosításához közvetlenül elvezet.