Sólyom Bajnait kérdezi a kislétai gyilkosságról

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök néhány napon belül találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel, akitől tájékoztatást kért a hétfői kislétai gyilkosságról és a korábbi romaellenes támadásokról - közölte az államfő hivatala. Kislétán csendesen telt az éjszaka, a polgármester pedig anyagi segítséget ígért a súlyosan sérült lánynak és családjának. A faluban kedd este virrasztást tartanak az elhunyt emlékére.
Vágólapra másolva!

Munkatalálkozón kér tájékoztatást a köztársasági elnök a kormányfőtől arról, hogyan áll a nyomozás a kislétai gyilkosság ügyében - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője kedden az MTI-nek. A főosztályvezető szerint a munkatalálkozó a közeli napokban lesz, és Sólyom László azt kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy első napirendi pontként tájékoztassa a nyomozás állásáról, és arról, hogy milyen intézkedéseket hoztak az elkövető vagy elkövetők elfogása érdekében.

A Szabolcs megyei Kislétán hétfő hajnalban támadtak rá fegyverrel ismeretlenek saját otthonukban anyára és lányára. A 45 éves édesanya a helyszínen meghalt, 13 éves lánya súlyos, lőtt sérülésekkel került kórházba. A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) gyanúja szerint a bűncselekmény összefügg a korábbi romaellenes támadásokkal.

Kisléta utcáin kedd reggel hét óra körül a járőröző rendőrautókon kívül nem lehetett mozgást tapasztalni, mindössze a gyilkosság helyszínén, a Bocskai utcában volt néhány ember: egy tévéstáb készített interjút az elhunyt 45 éves asszony édesanyjával. Az idős asszony akadozva beszélt a tragédiáról, és kérte, hogy a média tartsa tiszteletben a gyászát.

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársának információi szerint kedden este az elhunyt emlékére virrasztást tartanak a faluban: sok embert várnak, mivel kiterjedt volt a család rokonsága. Pénzes Sándor polgármester egész éjjel az utcákat járta és azt tapasztalta, hogy csendesen telt a keddre virradó éjszaka Kislétán. (Az [origo] hétfői tudósítását a helyszínről itt olvashatja.)

"A közhangulat sajnos nagyon rossz, ugyanis az áldozatot ezek a gyilkosok olyan településen szemelték ki, ahol a magyarok békében éltek a cigánysággal" - mondta a polgármester. Pénzes szerint mandátumának 19 éve alatt sosem történt ilyen jellegű fenyegetés. A polgármester szerint a család főleg a munkájából élt, az asszony özvegyen nevelte kislányát, példaértékűen járatta iskolába, igyekezett mindent biztosítani számára. "Végtelenül sajnáljuk a család összes tagját, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az árván maradt kislányt segítsük" - tette hozzá.

Pénzes azt is elmondta, hogy a család kedden megy be a kórházba a sérült 13 éves kislányhoz. A számára szükséges dolgokat megvehetik a rokonok, a holmik árát pedig számla ellenében kifizeti nekik az önkormányzat, ezen kívül 50 ezer forinttal támogatják a családot. A polgármester úgy tudja: a gyereknek három-négy hétre lehet szüksége a gyógyuláshoz.

A támadás hétfő kora hajnalban történt az áldozatok otthonában. Az anya a nagyszobában, a kislány pedig a hátsó szobában aludt a támadás idején: a polgármester szerint mindkettejükre rárúgták az ajtót, és sörétes puskával rájuk lőttek. (A gyilkosságról szóló cikkünket itt olvashatja.)