Szeptemberben kiderül, kik pályázhatnak a rádiófrekvenciákra

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta az ORTT, hogy szeptember 28-án derül majd ki a rádiófrekvenciákra pályázók listája. A Sláger és a Danubius frekvenciájára már nemcsak olyan adó pályázhat, amelynek van országos sugárzási tapasztalata, de stabil anyagi háttere kell, hogy legyen, és sok magyar számot kell beépítenie a műsorába.
Vágólapra másolva!

Szeptember 28-án derülhet ki, mely társaságok pályázták meg a két országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot. Ezen a napon nyújthatják be ugyanis ajánlatukat az érdeklődők - áll a médiahatóság honlapján olvasható közleményben. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) július 20-án fogadta el a pályázat végleges szöveget.

A kiírás szerint a 2011. július 1-ig tartó első szakaszra ajánlhatnak meg 350 és 700 millió forint közötti díjat az indulók, míg a hétéves koncesszió hátralévő részére - a 200 milliós fix összeg mellett - a nettó árbevétel legalább nyolc százalékával indulhatnak. Felső határt pedig nem állapított meg a testület, amely korábban a bevétel 10-15 százalékában szabta volna meg ezt a tételt.

Mint írták, havi átlagban kell teljesíteni a 25-35 százalékos sávban megajánlható magyar zenei kvótát, amelynek végső értékét "a műsorszolgáltató három év alatt évenként egyenletesen emelve is elérheti".

Ugyanakkor - a reggel öt és este tizenegy óra közötti sávban - heti 25-100 percnyi nem pártpolitikai civil műsort kell vállalniuk a frekvenciáért versenybe szállóknak. Azt is kiemeli a közlemény, hogy "nem értékelhető hátrányként, ha a pályázó nem országos műsorszolgáltatási tapasztalattal rendelkezik".

Az ORTT a december 31-én lejárt frekvenciastop miatt nem tudta tavaly kiírni a pályázatot a Sláger Rádió és a Danubius Rádió által 1997 óta használt két frekvenciára. A testületen belüli viták mellett az is hátráltatta a munkát, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) csak június közepén döntött egy, a témába vágó médiatörvény-módosításról. Az Ab akkor megsemmisítette azt a passzust, amely lehetővé tette volna, hogy a frekvenciák jelenlegi használói pályázat nélkül újrázhassanak.