Aquaworld-baleset: biztonságos a medence a gyártó szerint

Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki annak a szörfmedencének a gyártója, amelynek aknafedele július végén beszakadt egy kisfiú alatt a budapesti Aquaworldben, és a gyereket összezúzta a hullámkeltő berendezés. A skót cég azt állítja, a speciális medence minden előírásnak megfelelt, és az üzemeltetése is biztonságos, ha betartják a használati útmutató rendelkezéseit.
Vágólapra másolva!

A budapesti Aquaworldben található szörfmedence a "biztonsági előírásoknak megfelel és biztonságosan üzemeltethető, amennyiben a gyártó által készített használati útmutatóban foglaltakat, így különösen a gyártó által javasolt biztonsági előírásokat betartják" - ezt közölte csütörtökön jogi képviselője útján a skót Murphys Waves Ltd. A cég tervezte és gyártotta azt a szörfmedencét, amelynek aknafedele július végén beszakadt egy 9 éves kisfiú alatt, akit összezúzott a hullámkeltő berendezés.

Álláspontunk szerint a bekövetkezett tragikus baleset - a rendelkezésünkre álló információk alapján - az üzemeltetés során bekövetkezett súlyos emberi mulasztás következménye, amelyről a cég csak utólag szerzett tudomást - közölték. Hozzátették, a skót medencegyártó ügyvezetője, haladéktalanul Magyarországra sietett és a nyomozóhatóság rendelkezésére állt a vizsgálat mielőbbi lezárása érdekében. A közleményben a Murphys Waves Ltd. valamennyi munkatársa nevében részvétét fejezte ki a tragikus körülmények között elhunyt kisfiú szüleinek és családjának.

Az ügyben még tart a nyomozás, az Aquaworld belső vizsgálata viszont azt állapította meg, hogy emberi mulasztás történt. A műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapították meg, őket rendkívüli felmondással azonnal elbocsátották. A két dolgozó, az Aquaworld szerint észlelte az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását. Két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, őket szintén kirúgták.