Szombat este Bakonybélen emlékeznek Cseh Tamásra. A huszadik század második felének legjelentősebb magyar énekes-dalszerzője 66 éves korában hunyt el, miután három éve küzdött daganatos betegséggel.

Néma gyászmenetet tartanak az elhunyt Cseh Tamás emlékére szombat este 20 órakor Bakonybélen a falu központjától a művész házáig. A hatvanhat éves korában elhunyt művész két éve állandó bakonybéli lakos volt, csak gyógykezelésekre járt fel Budapestre.

A művész 1961 óta szervezete a bakonybéli erdőkbe az indiántáborokat, mert - mint egykor mondta - úgy gondolták, hogy "ha elmennek az erdőkbe, a bakonyi rengetegbe, akkor kilépnek a hazug és ideológiai szörnyűségekkel terhelt akkori világból", s olyanok lesznek, mint az indiánok: tiszták, bátrak, egyenes jelleműek és önfeláldozóak.

A Veszprém megyei település áprilisban díszpolgári címet adományozott Cseh Tamásnak, aki az elismerés átvételekor azt mondta: "Bakonybéllel egy különösen szép barátság nőtt a lelkemben és hozzá én is hűséges voltam. Ez a falu vigyázott ránk, a Jóisten áldja meg Bakonybélt és minden lakosát!"

"Ötven év alatt összenőttünk a faluval" - mondta a díszpolgári oklevél átvételekor Cseh Tamás. Az ünnepségen a díszpolgárrá avatott művész egyik legjobb barátja, Eperjes Károly színművész ezt mondta: "Köszönöm, hogy vagy nekünk, s köszönöm azt a hihetetlen szabadságot, amit mindig árasztasz magadból".