A főváros nem mozdította el a BKV-vezért

Vágólapra másolva!
Egyelőre a helyén marad a BKV vezérigazgatója, Kocsis István. A főpolgármesteri kabinet hétfőn úgy döntött, megvárja a vezérigazgató jelentését, illetve a felügyelőbizottság vizsgálatát a vitatott végkielégítésekről, és csak augusztus végén dönt Kocsis sorsáról. Kocsis a jövő héten nyújtja be javaslatait a munkaszerződések módosításáról.
Vágólapra másolva!

Posztján marad Kocsis István, a BKV vezérigazgatója - mondta az MTI-nek Steiner Pál MSZP-frakcióvezető a főpolgármesteri kabinet hétfői ülése után. John Emese SZDSZ-frakcióvezető pedig azt mondta, hogy személyi döntést nem hoztak, ez fel sem merült az ülésen.

A kabinet állásfoglalásban közölte: elítélik a BKV végkielégítési gyakorlatát és azt is, hogy a menedzseri szerződések tartalmát eltitkolták a tulajdonos önkormányzat és a cég felügyelőbizottsága (fb) előtt. A városvezetés a vezérigazgató jelentése és az fb vizsgálata alapján augusztus 26-ig minősíti Kocsis tevékenységét és ha indokolt, döntenek a felelősségről is.

Kocsis István az MTI-nek elmondta, hogy az fb jövő hétfői ülésére benyújtja javaslatait az általa szükségesnek tartott lépésekről, a szerződések újratárgyalásáról, a titoktartásért fizetett díj eltörléséről.

A kabinet döntése alapján Hagyó Miklós szocialista és Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes javaslatot készít a közgyűlés gazdasági bizottságának az önkormányzati cégek menedzserszerződéseinek szabályozásáról. A szakbizottság ez alapján, valamint a jogi és a szakmai szervezetek véleményének ismeretében dönt az önkormányzati cégek számára kötelező iránymutatásokról.

Az MTI meg nem nevezett forrásból származó információi szerint a nyári szabadságokat követő első ülésén a kabinet a több mint 30 téma tárgyalása előtt nulladik pontként foglalkozott a BKV-vezetői végkielégítésekkel kapcsolatos kérdésekkel. Az ülésnek ezen a részén a kabinet tagjain kívül jelen volt Kocsis István, valamint Lakos Imre , a fővárosi közgyűlés városüzemeltetési bizottságának SZDSZ-es elnöke is.