Lehallgatókészülékeket foglaltak le Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Képet és hangot is lehet rögzíteni azokkal az eszközökkel, amelyeket a vámosok foglaltak le kedden Ferihegyen. A félig katonainak minősülő készülékeket a Távol-Keletről hozták be Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Kép- és hangrögzítésre alkalmas lehallgatóeszközöket foglaltak le a pénzügyőrök Ferihegyen. Az eszközök a Távol-Keletről érkeztek postacsomagban - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője kedden. Legutóbb májusban találtak hasonló titkosszolgálati készülékeket Ferihegyen.

Sipos szerint az átvizsgált postacsomagban öt, GSM-rendszeren keresztül működtethető, kép- és hangrögzítésre is alkalmas lehallgatóeszközt találtak, amelyek behozatala engedélyhez kötött.

A vámosok a készülékeket lefoglalták, és - egyelőre ismeretlen tettes ellen - eljárást indítottak. A gyanú visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve kettős felhasználású termékkel.

Legutóbb májusban egy Távol-Keletről érkező utasnál találtak hasonló berendezést. Őt is a Ferihegyi repülőtéren ellenőriztek a pénzügyőrök, amikor csomagjában hat többfunkciós, kép- és hangrögzítésre alkalmas tollat találtak a hozzá tartozó kábellel és töltővel.

Egy másik alkalommal, szintén a Távol-Keletről érkező csomagot vizsgáltak a pénzügyőrök, és abban találták meg a fenti készülékekhez hasonló karórát. A szakértő mindkét esetben megállapította, hogy ezek behozatala engedélyköteles, mivel kettős felhasználású, polgári és katonai célokra egyaránt alkalmas termékek.

Az Európai Unió előírása szerint a kettős felhasználású termékek behozatala engedélyköteles. A büntető törvénykönyv szerint a haditechnikai termékkel, szolgáltatással vagy kettős felhasználású termékkel való visszaélést 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.