Tizenhárom kórházat jelöltek ki a legsúlyosabb esetekre

Összesen 13 kórházat jelöltek ki a legsúlyosabb betegek feltétlen ellátására a korábbi hírekben megjelent kilenccel szemben - közölte az ÁNTSZ kedden. A tisztiorvosi szolgálat szerint meg kellett erősíteni a Nyugat-, és Közép-dunántúli, valamint az Észak-alföldi Régió úgynevezett hármas szintű traumatológiai ellátását.

Az első hírekhez képest még további négy kórházra is vonatkozik az, hogy nem utasíthatják vissza a legsúlyosabb esetek ellátását - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat keddi közleményéből.

A Népszabadság keddi számában írt arról, hogy a kaposvári Kaposi Mór, a debreceni Kenézy, a Pécsi és a Szegedi Orvostudományi Egyetem traumatológiája, a Miskolci és a Kecskeméti Megyei Kórház, valamint a fővárosban a Szent János, a Péterfy Sándor, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház a jövőben a legsúlyosabb esetek ellátását nem utasíthatja vissza.

Az ÁNTSZ keddi közleménye szerint ezek mellett további négy kórház nem utasíthatja vissza a legsúlyosabb esetek ellátását. Ezek a nyíregyházi Józsa András Kórház, a győri Petz Aladár Kórház, a székesfehérvári Szent György Kórház, valamint a szombathelyi Markusovszky Kórház.

Mint a közleményben olvasható, a tapasztalatok azt mutatták, hogy meg kell erősíteni a Nyugat-, és Közép-dunántúli, valamint az Észak-alföldi Régió úgynevezett hármas szintű traumatológiai ellátását. Ezekben a régiókban nem működött ilyen szintű traumatológiai osztály, így a betegeket esetenként nagy távolságra szállítják - derül ki az ÁNTSZ tájékoztatásából.

A Népszabadság birtokába került beosztás szerint van olyan intézmény, mint például az Egyesített Szent István és Szent László, amelyhez kilenc másik kórház területe tartozik, míg a Péterfy által működtetett, volt Országos Baleseti Intézethez mindössze kettő. A Szent János kórház két súlyponti kórház és további két kisebb városi intézmény betegeit köteles ezentúl fogadni. Viszont nem kapott ilyen extra feladatot az egyébként a baleseti ellátás csúcsát jelentő Állami Egészségügyi Központ.

KAPCSOLÓDÓ CIKK