Letartóztatták a busz kormányát elrántó utast

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba került az a román férfi, aki szerdán elrántotta egy busz kormányát, és ezzel balesetet okozott. A bíróság szerint ugyanis tartani lehet attól, hogy megszökik a férfi. A román férfi azzal magyarázta tettét, hogy gyakran törnek rá pánikrohamok.
Vágólapra másolva!

Harminc napra elrendelte a Szegedi Városi Bíróság pénteken annak a 37 éves román férfinak az előzetes letartóztatását, aki az elsődleges adatok szerint felelős a román turistabusz szerda hajnali, Szeged határában történt balesetért - közölte Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság szóvivője. A balesetben tizennégyen sérültek meg.

A döntés indoklása szerint a tömegszerencsétlenséget okozó - hivatalosan közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésével gyanúsított - férfi nem rendelkezik magyarországi tartózkodási hellyel, és fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye.

Orosz János ügyvéd, a férfi kirendelt védője azt mondta, a bíróság döntését tudomásul vették. Meghallgatása során a férfi a bűncselekmény elkövetését elismerte, tettét azzal indokolta, hogy 22 éves korában megverték, és az akkor szerzett fejsérülések miatt gyakorta törnek rá félelemrohamok. Orosz elmondta, abban bízik, hogy hamarosan bírósági ítélet születhet az ügyben, hiszen védence a tettét beismerte és rendelkezésre állnak a szükséges bizonyítékok is. Tizenöt napon belül a férfiról az igazságügyi elmeorvosi szakvéleményt kell még készíteni - tette hozzá.

Szerdán hajnalban a 43-as úton az országhatár felé haladó román buszon utazó férfi előreszaladt a sofőrhöz, akitől azt kérdezte, Zágráb felé mennek-e, majd elrántotta a kormányt. A sofőr megpróbálta az úton tartani a buszt, de ez nem sikerült, a jármű lecsúszott a több méterrel mélyebben futó szervizútra, ott összeütközött egy parkoló kisteherautóval és az oldalára borult.

A 49 utas a vészkijáraton és a kitört szélvédőn másztak ki az emberek. A helyszínről 14 sérültet szállítottak el a mentők, közülük hármat súlyos sérülésekkel műtöttek meg a szegedi traumatológiai klinikán. Több embert a helyszínen láttak el. A Kelet-Romániából, a Moldva északkeleti részén található Botosani megyéből származó, Spanyolországban építkezéseken betanított munkát végző férfi maga is könnyebb sérüléseket szenvedett a balesetben.