Pénteken megkezdődött a tesztelése az új influenza ellen készített magyar oltóanyagnak. Több száz önkéntest vonnak be a tesztbe, akiket augusztus végén fognak megvizsgálni, hogy kiderüljön, kialakult-e a szervezetükben a védettség a vírus ellen.

Egy veszprémi és egy pilisvörösvári háziorvosi rendelőben pénteken megkezdték az új influenza elleni oltóanyag tesztelését. Elsőként egy 79 éves budapesti férfi kapta meg a védőoltást - közölte Tamás Ferenc pilisvörösvári orvos az MTI-vel.

A háziorvos, aki pénteken 31 felnőttnek adta be a pilisborosjenői Omninvest Kft. gyártotta vakcinát, elmondta, hogy a tervek szerint Veszprémben és Pilisvörösváron 100-100 önkéntest oltanak be augusztus 20-ig. Az oltóanyagot 18 és 60 év közötti, illetve 60 év feletti önkénteseken tesztelik, akik között a helyieken kívül más településekről érkezőket, illetve budapestieket és Pest megye északi részén lakókat is találni - tette hozzá.

Tamás Ferenc szerint nem kaphatja meg a tesztoltást az, akit az elmúlt fél évben szezonális influenza ellen már beoltottak, de a pszichiátriai betegségben szenvedőket is visszautasítják. Kizáró ok továbbá néhány betegség, illetve bizonyos gyógyszerek szedése, és egyelőre a 18 év alattiakat se fogadják.

A háziorvos elmondta: arra számítanak, hogy a teszt-oltáson átesetteknél esetleg jelentkező mellékhatások legfeljebb lokális izomérzékenységre korlátozódnak majd, ugyanúgy, mint a hagyományos influenza oltás után.

Mindenesetre az oltást követő 1-3 napon telefonon érdeklődnek az önkéntesek hogylétéről, majd 21-28 napon belül kontrollra, illetve vérvizsgálatra hívják vissza őket. Ekkor derül ki, hogy a paciensek szervezetében kialakult-e a H1N1 elleni védettség, amit a független laboratóriumokba eljuttatott véreredmények alapján többszörösen is ellenőriznek.

Ha mindent rendben találnak, akkor megkezdődhet a gyermekek tesztelése, szülői engedélyhez kötve - közölte a háziorvos, aki egyben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem családorvosi tanszékének helyettes vezetője.

Az orvos elmondta, hogy pilisvörösvári rendelőjében 130-an jelezték, szívesen lennének önkéntesek. Az a 79 éves, a főváros XI. kerületében lakó férfi, aki legelsőként kapta meg a vakcinát,  az orvos szerint gyakorlatilag kinyomozta az oltás helyszínét, majd saját térképét követve indult el Pilisvörösvárra.