Száz tűzoltó lesz készültségben augusztus 20-án

Több mint száz tűzoltó ügyel majd a biztonságra az augusztus 20-i ünnepen. A tűzijáték alatt hajóval és motorcsónakban is készenlétben állnak majd, a Citadella növényzetét pedig előre locsolni fogják, nehogy lángra kapjon. Az új influenzavírus miatt az operatív törzs munkájában járványügyi szakértő is részt vesz.

Az augusztus 20-i rendezvények biztosításában a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság 105 tűzoltója, 15 gépjárműfecskendővel és egy tűzoltóhajóval vesz részt. A legtöbb tűzoltót a két kiemelt kockázatú eseményre, a Duna fölött zajló repülőverseny és a tűzijáték idejére vezénylik ki, a utóbbi alatt közel mind a száz tűzoltó 16 gépjárművel, egy tűzoltóhajóval, valamint négy motorcsónakkal áll majd készenlétben.

A Lánchíd, a Szabadság híd, valamint az Erzsébet híd mindkét végén tűzoltóautók állnak majd, a Gellért-hegy oldalát pedig már délután locsolják, hogy a Citadelláról kilőtt, lehulló rakéták ne tudják meggyújtani az aljnövényzetet - mondta a biztosítási tervet ismertetve Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok pénteken. Idén sokkal több menekülő utat építenek ki a rakpartoknál, így 50 méterenként, ideiglenes lépcsőkön távozhatnak a Duna partról a légi parádéra és a tűzijátékra látogatók.

A fővárosi tűzoltóparancsnok rendkívül veszélyesnek tartja, hogy a robbanóeszközzel megrakott híd alatt, mintegy 400 km/h sebességgel repülnek át a gépek és a parton ez idő alatt sok ezer ember áll, de mint mondta, ennek engedélyezése a légügyi hatóság feladata. Kizárólag a repülőversenyen résztvevő közönség mentését és biztosítását látják el a tűzoltók, a repülőknek saját mentőegységeik állnak készenlétben a parton és a folyón egyaránt.

Idén a tűzijáték rakétáit a Citadelláról, a Lánchídról és az Erzsébet-hídról, valamint a Lánchíd és a Margit híd között, a Dunán felállított pontonról és uszályokról lövik majd ki. A kormányszóvivő korábbi közlése szerint ezt a módszert eddig folyók vizén még sehol a világon nem alkalmazták, s magát a technikát is csak néhány európai helyszínen vonultatták fel eddig: így például a velencei karneválon vagy a Genfi-tavon láthattak hasonló megoldást a nézők.

Az augusztus 20-i ünnepségek biztonsági intézkedéseiről Budai Bernadett kormányszóvivő azt is mondta: az operatív törzs fogadja el az ünnep biztonsági terveit, és az ünnepségsorozat ideje alatt egész napos ügyeletet tart. A tűzijáték - akárcsak tavaly - egy gombnyomással központilag vagy az egyes kilövési helyszíneken külön-külön is leállítható lesz. Három éve augusztus 20-án öt ember meghalt és több tucatnyian megsérültek, amikor hatalmas vihar tört ki a tűzijáték alatt.

A biztonsági intézkedések között szerepel, hogy az új influenzafertőzés elkerülése érdekében az operatív törzs munkájában járványügyi szakértő is részt vesz, illetve a Kossuth téren 10, fertőtlenítővel ellátott kézmosó egységet szerelnek fel a mobil wc-k és vendéglátó helyek közelében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK