A Centrum egyik vezetője is gyanúsított a kerékbilicselési ügyben

Vágólapra másolva!
Vesztegetéssel gyanúsítják a Centrum Kft. vezetőhelyettesét is a terézvárosi kerékbilincselési ügyben. A gyanú szerint pénzt adott a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének azért, hogy minél több kerékbilincset helyezzenek el. Az ügynek vele együtt már három gyanúsítottja van.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Centrum Kft. ügyvezetőjének helyettesét a terézvárosi kerékbilincselési ügyben - közölte hétfőn a Fővárosi Főügyészség. Az ügyészség szerint D. Gábor augusztus 10-én reggel 8 órakor 215 ezer forintot adott át a Centrum Parkoló Kft. székhelyén a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének, hogy a közterület-felügyelet munkatársait még több kerékbilincs elhelyezésére ösztönözze. A pénzt a július havi elszámolás alapján adta át.

A férfit "hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetéssel" gyanúsítják. D. Gábor kihallgatása során nem tett vallomást, nem is vették őrizetbe, szabadlábon védekezik.

Az ügyészség múlt szerdán közölte, hogy azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet augusztus 10-én őrizetbe vett vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500 000-800 000 forint közötti, úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként. Az átvett összegből minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, arra ösztönözve őket, hogy több kerékbilincset helyezzenek el. A gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése során tetten érték.

A VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, a cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset. Az ügyészég azonban egészen hétfőig a parkolási társaság egyetlen munkatárasát sem gyanúsította meg, az [origo] kérdésére ezt azzal indokolták, hogy megalapozott gyanúra van szükségük (erről részleteket ebben a cikkünkben olvashat.)

A terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét múlt szerdán helyezték előzetes letartóztatásba, őt többek között vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, amit vezető hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el. A vezető ellen a kerület is fegyelmi eljárást indított, amelyet a büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztett.

Pénteken is kihallgattak egy gyanúsítottat az ügyben: a kerületi közterület-felügyelet egyik munkatársát azzal gyanúsították meg, hogy megállapodott a felügyelet vezetőjével, hogy "ösztönzési díjért" a lehető legtöbb kerékbilincset rendeli elhelyezni. Az ügyészség szerint ezzel - hétfőn őrizetbe vett feletteséhez hasonlóan - ő is elkövette a vesztegetést. Ő beismerő vallomást tett, nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezik.