Őrizetbe vették a vesztegetéssel gyanúsított ügyészt

Vágólapra másolva!
Hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt őrizetbe vették hétfőn Varga Gergelyt, aki korábban a Fővárosi Főügyészség szóvivője volt. Vargát júlus végén Budapest közelében érték tetten, amikor vesztegetési pénzt vett át egy bírósági szakaszban lévő büntetőügy vádlottjától.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Varga Gergely volt kerületi ügyészségi ügyészt hétfő délután hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfő este az MTI-vel.

"A kényszerintézkedésre azért került sor, mivel a nyomozás során konkrét adatok merültek fel arra, hogy a gyanúsított az eljárás szereplőit befolyásolni törekedett, ezáltal veszélyeztette a bizonyítás eredményességét" - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében. A főügyészség munkatársai Varga Gergelyt, aki egykor a Fővárosi Főügyészség szóvivője volt, 2009. július 27-én Budapest közelében érték tetten, amikor vesztegetési pénzt vett át egy bírósági szakaszban lévő büntetőügy vádlottjától.

Ihász Sándor fővárosi főügyész július 30-án sajtótájékoztatóján azt mondta: javaslatára a legfőbb ügyész hivatalvesztéssel sújtotta Varga Gergelyt, mert a fegyelmi eljárás eredménye szerint egy ügyben, amelyben ő képviselte a vádat, megengedhetetlen módon egyezkedni kezdett az egyik vádlottal arról, hogy anyagi ellenszolgáltatásért felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz számára. A főügyész akkor beszélt arról, hogy Varga Gergely bizalmi, majd szexuális viszonyba került az egyik vádlottal, és az ügyben nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség szerint 600 ezer forintért ajánlotta fel neki, hogy felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kéri rá.

Varga ellen korábban is tettek már feljelentést, de ezt 2008 márciusában a Legfőbb Ügyészség jogerősen is elutasította. A szóvivőt azután jelentették fel, hogy az Index 2008 január közepén nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt. Varga a felvételen egy egy évvel korábbi szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügyről azt mondta: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.