Elszakadnak a Centrumtól Terézváros kerékbilincselői

Vágólapra másolva!
Mostantól nem akar magáncéggel együttműködni Terézváros a kerékbilincselésben, ezért visszavonta az erről szóló közbeszerzést. A kerület azután döntött így, hogy vesztegetés miatt három embert is meggyanúsított az ügyészség. A gyanú szerint a Centrum Parkoló Kft.-től havonta százezreket fogadott el a helyi közterület-felügyelet vezetője, cserébe beosztottainak minél több kerékbilincset kellett felhelyezniük.
Vágólapra másolva!

A terézvárosi önkormányzat visszavonta a szabálytalanul parkoló autók kerékbilincselésére kiírt pályázatát. A közbeszerzési kiírásban a kerület partnert keresett a helyi közterület-felügyelet számára, a nyertes cégnek a kerékbilincsek fel- és leszerelésében kellett volna segédkeznie. Éppen egy ilyen együttműködés miatt folyik azonban eljárás a kerületi közterület-felügyelet vezetője, egy beosztottja és a Centrum Parkoló Kft. második embere ellen.

A Fővárosi Főügyészség múlt szerdán közölte, hogy a VI. kerületi közterület-felügyelet vezetőjét vesztegetéssel gyanúsítja. A férfi a gyanú szerint 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején 5-800 ezer forint kenőpénzt fogadott el a Centrum Parkoló Kft.-től, cserébe beosztottainak minél több kerékbilincset kellett felhelyezniük a szabálytalanul parkoló autókra. A Centrum munkatársai - a kerülettel kötött szerződés értelmében - a kerékbilincsek fel- és leszerelésében közreműködtek, bilincsenként meghatározott összegért, a cégnek így érdekében állt, hogy minél több kocsira kerüljön bilincs - közölte az ügyészség. Az ügyészség utóbb további két embert gyanúsított meg vesztegetéssel: a közterület-felügyelet egyik munkatársát, valamint a Centrum ügyvezetőjének helyettesét. (Az ügyről bővebben itt olvashat.)

A terézvárosi önkormányzat Centrummal kötött szerződése szeptember végén lejár, ezért már korábban kiírták a új közbeszerzést, amelyet kedden visszavontak. A kerület közleménye szerint szeptemberig Sajtos Csilla jegyzőnek javaslatot kell készítenie arról, "hogy a kerület milyen módon tudná saját gazdálkodó szervezet útján megoldani a kerékbilincselést". Eszerint a kerület azon gondolkodik, hogy a továbbiakban magáncég bevonása nélkül intézi majd el a bilincseléseket.

A kerület közleménye szerint a pályázati kiírás visszavonásában egyetértett Verók István polgármesterrel a helyi MSZP, Fidesz és SZDSZ frakcióvezetője, és az önkormányzat több vezetője is. A továbbiakról szeptemberben dönt a képviselő-testület.