Ötvenezret fizetett Gyurcsány a krízisalapba

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök ötvenezer forintot fizetett be a kormány által létrehozott krízisalapba, utóda, Bajnai Gordon miniszterelnök azonban ennél jóval többel, közel 3,5 millió forintot adományozott - derül ki a szociális minisztérium összesítéséből, amely szerint eddig közel 3,2 milliárd forint folyt be az alapba, amelyet a válság által sújtott emberek megsegítésére hoztak létre. A pénz túlnyomó része cégektől származik.
Vágólapra másolva!

Közzétette a szociális minisztérium azok nevét, akik augusztus 12-ig pénzt adtak a krízisalapba, és hozzá is járultak nevük nyilvánosságra hozatalához. Az összesítés szerint Bajnai Gordon miniszterelnök fizette be a legtöbbet, mintegy 3,5 millió forintot. Rajta kívül több más kormánytag és parlamenti képviselő is adományozott pénzt, többségük néhány tízezer, illetve százezer forintot.

A lista szerint Gyurcsány Ferenc MSZP-s képviselő, korábbi miniszterelnök, milliárdos üzletember 50 ezer forintot fizetett be. Ekkora összeget fizetett be több más szocialista képviselő is.

Bőkezűbbek voltak a kormánytagok, igaz, a kormányszóvivő már júniusban bejelentette, hogy a miniszterek egyhavi fizetésüket adják be az alapba, ami összesen 16,5 millió forintot tesz ki.

A krízisalapot a szociális minisztérium kezeli, amely közölte, hogy a kormány által biztosított egymilliárd forinton felül augusztus 12-ig 3,18 milliárd forint folyt be, ennek túlnyomó része gazdasági társaságoktól származik, a magánszemélyek adománya összesen 22,2 millió forint.

Augusztus elsején indult el a kríziskezelő program, amelynek keretében a krízishelyzetbe került családok az illetékes jegyzőkön keresztül egyszeri, méltányossági alapon elbírált, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. A segély összege legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forint, különös méltánylást érdemlő esetekben azonban 100 ezer forint lehet.

Támogatást azok igényelhetnek, akik nem részesülnek nyugellátásban, és akik az idén az önkormányzattól nem kaptak 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyt, valamint családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegét - amely ma 57.815 forint -, illetve a válság miatt krízishelyzetbe kerültek.

Krízishelyzetnek minősül, ha a kérelmező a munkahelyét 2008. szeptember 30. után vesztette el, vagy a jövedelme a 2008. szeptemberi jövedelméhez képest 20 százalékot meghaladó mértékben csökkent, vagy a lakáshitelének törlesztő részlete a 2008. szeptemberihez képest 20 százalékot meghaladó módon növekedett.

Rendkívüli méltánylást az kérhet, akinek a megelőző hónapban 30 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben csökkent a jövedelme a 2008. szeptember előttihez képest, vagy a lakáskölcsöne 30 százalékkal nőt, illetve három vagy több gyermeket nevel a család. A program augusztus 1. és november 30. között tart.