Vágólapra másolva!
Kettő helyett három kerékpársáv kialakításáért tüntetett kedden délután több száz biciklis a Margit hídon. A Főpolgármesteri Hivatal szerint csak két kerékpársáv fér el a felújítások után.
Vágólapra másolva!

Több száz biciklis tüntetett kedden délután, hogy a Margit hídon a felújítás után ne csak kettő, hanem összesen három kerékpársáv legyen. A Főpolgármesteri Hivatal néhány napja leszögezte, hogy a terveket már tavaly véglegesítették és ezek arról szólnak, hogy kétsávos önálló kerékpárút épül.

László János, a Magyar Kerékpárosklub vezetője kedden délután a demonstráció előtt arról beszélt, hogy már két évvel ezelőtt is óránként 2-300 biciklis ment át a Margit hídon. A tervek szerint ráadásul 2017-ig a főváros azt szeretné elérni, hogy minden tízedik közlekedő kerékpárra üljön, ez körülbelül négyszer-ötször annyi, mint most.

Korábban úgy tervezték, hogy a Margit hídon az északi oldalon - azaz a Margitsziget oldalán - két kerékpársáv lesz két irányban, illetve a másik oldalon további egy kerékpársáv. Ez később úgy módosult, hogy a déli oldalon nem lesz kerékpárút, mert műemlékvédelmi és műszaki okokból nem lehet megépíteni a pályát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=TO4RMteelxgsrIIW

László János szerint ugyanakkor a mostani tervek megvalósulása után a helyzet még a mostaninál is rosszabb lesz. Így ugyanis a bicikliseknek több közlekedési lámpánál kell átmenniük a bicikliről leszállva, hogy átjussanak az egyikről a másik oldalra.

A Főpolgármesteri Hivatal néhány napja - a demonstráció bejelentése után - azt mondta, hogy meglepődve értesültek a tüntetésről. Akkor azt írták, hogy hosszas tárgyalásokat folytattak a kerékpáros szervezetekkel és végül két biciklisáv mellett döntöttek, ugyanis ennyi fér el a hídon.

A demonstrációra összegyűlt több száz biciklis - tiltakozása kifejezéséül - egyszerre a magasba emelte a kerékpárját, majd két teljes kört tettek a Margit hídon. A forgalom mellettük haladhatott, a Független Hírügynökség tudósítója szerint "lényegesen lassabban".