Friss alkoholisták között keresi az NNI a romák támadóit

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint négy ember követhette el a romák elleni gyilkos támadásokat, de a csoport egysége feltehetően megbomlott. Egyes tagok a lelkifurdalás miatt alkoholizmusba, kábítószerekhez menekülhettek, vasárnap éjjel sokáig kimaradhatnak - állítja az NNI, amely ezek alapján vár információkat a lakosságtól.
Vágólapra másolva!

A nyomozás eddigi adatai szerint négy személy követte el a romák elleni támadásokat - közölte kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A nyomozók azt feltételezik, hogy a kilenc helyszínen elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadás összefügg, és az azt elkövető csapat egysége azóta megbomlott, "mert a csapat egyes tagjai felmérhették tetteik súlyát" - olvasható az NNI közleményében, a rendőrség honlapján. Ezeknek a tagoknak a viselkedése ezért feltehetően megváltozott, amit környezetük észlelhetett - írják.

A nyomozók szerint az érintettek inni, drogozni kezdtek, kimaradoztak munkahelyükről, megváltozott baráti körük. Ráadásul valószínűleg feltűnően érdeklődnek a bűncselekmények és a nyomozás állása után. Több esetben is kimaradhattak vasárnapról hétfőre virradó éjszakára, ami adódhat életvitelükből és munkájukból is.

Az NNI olyanok jelentkezését várja, akik a fent leírt körülmények alapján segíteni tudják információkkal a nyomozást.

Az elmúlt bő egy évben több súlyos vagy halálos támadás ért cigányokat. A támadásoknak - amelyek a rendőrség szerint összefüggnek - eddig hat halálos áldozata volt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint az elkövetők valószínűleg terepjáróval közlekednek, és előzetesen felmérik a helyszínt.

A támadássorozat tavaly július 21-én kezdődött a Pest megyei Galgagyörkön, ahol senki nem sérült meg. Halálos áldozatok először tavaly november 3-án voltak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen. Legutóbb augusztus harmadikán csaptak le az ismeretlen támadók, akik egy anyára és lányára lőttek rá. A középkorú asszony meghalt, a 13 éves kislány pedig súlyosan megsérült. (Minderről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)