Németh Miklós a határnyitásról nyilatkozott a BBC-nek

Vágólapra másolva!
Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök nyugodtan fogadta a magyarok határnyitásra vonatkozó döntését - mondta Németh Miklós volt miniszeterelnök a BBC-nek a páneurópai piknik 20. évfordulóján. Németh arról is beszélt, hogy csalódott Magyarország elmúlt húsz évében. Angela Merkel német kancellár köszönetet mondott a magyarok bátorságáért.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány több alkalommal hangoztatta, hogy a joguralom, a demokrácia, és a piacgazdaság elvein alapuló új társadalmat akar, és ennek megfelelően kellett cselekednie - indokolta a húsz évvel ezelőtti határnyitásról hozott döntését Németh Miklós volt miniszterelnök a BBC-nek adott interjúban szerdán a páneurópai piknik 20. évfordulóján.

A brit közszolgálati műsorszolgáltató honlapján, a páneurópai piknik évfordulóján közzétett hangfelvételen Németh Miklós arról beszélt, hogy Mihail Gorbacsov szovjet elnök nyugodtan fogadta a határnyitásra vonatkozó magyar döntést: "Nem az én, hanem a mi problémátok" - idézte fel Gorbacsov reakcióját Németh. A BBC tudósítója szerint a szovjet elnök hallgatólagos jóváhagyása nélkül nem nyílhatott volna meg a határ.

Az elmúlt húsz évvel kapcsolatos kérdésére válaszolva a volt kormányfő azt mondta, hogy nagyon csalódott. Mind mondta, Magyarország az elmúlt húsz évben elveszítette a térségben akkor tapasztalható vezető szerepét, és csak remélni tudja, hogy nincs messze az az idő, amikor ismét utol tudja érni Kelet-Európa többi országát.

A BBC internetes kiadása arról is ír, hogy Németh Miklós kezdte el szétszerelni az Ausztriával határos biztonsági kerítést, majd szeptemberre teljesen kinyitotta a határokat, 60 000 keletnémet menekültnek nyitva meg az utat Nyugat felé. (A BBC Németh Miklóssal készített interjúját itt lehet meghallgatni.)

A fertőrákosi ünnepségen Angela Merkel német kancellár is részt vett, aki szívélyes köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy hozzájárult a németek szabadságához. A magyarok bátorsága szárnyakat adott a németeknek - mondta a német kormányfő beszédében. Mint mondta, mindenkit köszönet illet, akik segítettek a menekülteknek, így az egyszerű embereket, az egyházakat és az akkori ellenzéket is. Köszönetet mondott az osztrákoknak is, akik a határ túlsó oldalán segítették a menekülteket.