Rendőrök szakították félbe a gárdistaavatást

Vágólapra másolva!
Több száz rohamrendőr hatolt be szombaton Szentendrén arra a magánterületre, ahol a Magyar Gárda egyenruháját viselő félezer ember tett esküt. A bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda eredetileg a Hősök terére tervezett demonstrációt, ezt azonban a rendőrség megtiltotta. A rendezvény végül rendbontás nélkül ért véget szombaton délután fél ötkor.
Vágólapra másolva!

Több száz rohamrendőr hatolt be Szentendre külterületén arra a magánterületre, ahol a Magyar Gárda egyenruháját viselő mintegy félezer ember tett esküt szombat délelőtt. A Független Hírügynökség beszámolója szerint az Új Magyar Gárda Mozgalom eskütétele zajlott a Pest megyei városban.

A Skanzen közelében egy kerítéssel körbezárt területen közel ötszáz, fehér inget, fekete nadrágot és mellényt - vagyis a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját - viselő ember sorakozott fel. A felvonulók árpádsávos és jobbikos zászlót lobogtatva, az előre meghirdetett időpontnál öt órával hamarabb tettek eskűt.

A területet a rendőrök már a rendezvény előtt körbevették, a városba vezető utakat ellenőrizték, az avatás helyszínére vezető utcát pedig lezárták. A rendőrök több tucat mikrobusszal, járőrautóval és csapatszállító teherautóval vonultak fel. A gárdisták közel húsz autóbusszal érkeztek, és a területet körbefogva parkoltak le.

Amikor a gárdisták esküt tettek, a rohamrendőrök behatoltak a területre, és igazoltatni kezdetek. A gárdisták kiabálással fogadták az intézkedést, "mocskos zsidók!", "hazaárulók!" - kiabálták, de ellenállást nem tanúsítottak. Néhány, magát "új magyar gárdistának" nevező egyenruhás arról tájékoztatta az MTI tudósítóját, hogy létrehozták a gárda rendőri egységét, a "Gárda Csendőrséget".

A bíróság által jogerősen feloszlatott, majd a tagok szerint újjáalakult Magyar Gárda azért tartotta rendezvényét Szentendrén, egy magánterületen, mert a fővárosi Hősök terére tervezett rendezvényüket a Budapesti Rendőr-főkapitányság betiltotta, a döntést a bíróság is helyben hagyta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Makula György később az MTI-nek azt mondta: valamennyi, igazoltatott gárdista ellen szabálysértési eljárás indítanak. A Független Hírügynökség 176 szabálysértési feljelentésről.

A rendőrség szerint szabálysértésnek minősül a gárdaavatás, amit 100 ezer forintos pénzbüntetéssel lehet szankcionálni. A szóvivő közölte: megkezdi a szervezők felelősségének vizsgálatát az egyesülési joggal visszaélés bűncselekménye elkövetése miatt.

Az ORFK szóvivője szerint a rendőrök parancsnoka a rendezvény szervezőjét Vona Gábort, a Jobbik elnökét tájékoztatta arról, hogy a rendezvény résztvevői szabálysértést követhetnek el. A rendőrségi felszólítás ellenére a rendezvény résztvevői katonai alakzatban tettek esküt. Vona az MTI tudósítójának azt mondta: felháborítónak és jogszerűtlennek tartja a rendőri intézkedést, mivel a rendőrök magánterületre hatoltak be, ezért jogi lépéseket tesznek a rendőri intézkedés ellen.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. A Jobbik Magyarországért Mozgalom július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda Mozgalom. A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.