Lezárt utcákon vonulhatnak fel a melegek

Vágólapra másolva!
Maximális védelmet ígért az idei melegfelvonulás szervezőinek a BRFK. A rendőrség a felvonulással párhuzamos utcákig lezárja az Andrássy út környékét, hogy távol tartsa az esetleges ellentüntetőket. Tavaly zavargássá fajult az ellentüntetés, több tucat embert vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

"Dobótávolságon kívül", vagyis már az Andrássy úttal párhuzamos utcáknál lezárja a rendőrség szeptember 5-én szombaton a budapesti melegfelvonulás útvonalának környékét - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Steigler Sándor, a XIV. Budapest Pride rendezvénysorozat szervezője. A felvonulás délután kettőkor indul az '56-osok teréről, az Andrássy úton az Erzsébet térre.

Steigler szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság maximális védelmet ígért nem csak a felvonulás idejére, hanem az augusztus 30. és szeptember 6. közt megrendezett fesztivál egészének idejére. Például a rendőrök sűrűbben járőröznek majd a programoknak helyet adó szórakozóhelyek környékén.

Az [origo] kérdésére Steigler azt mondta: idén nem kaptak olyan konkrét fenyegetést, mint tavaly. A 2008-as felvonulás előtt több radikális jobboldali szervezet is arra szólította fel híveit, hogy zavarják meg a melegfelvonulást, illetve két nappal a rendezvény előtt Molotov-koktélokat dobtak egy budapesti, melegek által látogatott szórakozóhelyre.

Az ellentüntetők tavaly tojással és üvegekkel dobálták meg a felvonulókat, illetve rátámadtak a rendőrökre is. Az összecsapásokban 12 rendőr megsérült, 57 embert pedig előállítottak, köztük olyanokat, akiknél savakat tartalmazó üvegeket és gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat találtak. A felvonulás résztvevőit végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni az '56-osok teréről.